fbpx

Elmúlt a koronavírus hatása, ismét a kínálat hajtja a terménypiacot

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 augusztus 05.

Míg a koronajárvány mélypontján a benzinnel együtt a biodízel alapanyagainak ára is padlót fogott, mostanra az ellenkezőjét tapasztaljuk: rég nem látott magasságokba emelkedett a repce ára, és a szója is regenerálódott valamelyest – írja az olajosmag- és fehérjenövény-termelők szövetsége, az UFOP. A két olajos mag nem egyformán élte meg az utóbbi hónapokat, és ez azt jelenti, hogy a tényleges kínálatot is figyeli már a piac.

 

 

Repce: megközelítette a történelmi csúcsot

A repce ára januárban 421 euró volt a párizsi tőzsdén, ami 2017 márciusa óta a legmagasabb érték volt. Azután viszont három hónap alatt elveszítette az értéke 20 százalékát (332 euró/t). Mivel a koronavírus idején szó szerint „megállt” a világ, sem benzinre, dízelre nem volt annyira szükség, mint máskor, így a biodízel alapanyaga iránt is megcsappant az érdeklődés. Németországban azonban éppen ebben az évben emelték meg a megtakarítandó üvegházhatású gázok mértékét, így még többletigény is jelentkezett a repce iránt.

Március 20. után a repce ára ismét emelkedni kezdett, erre aztán a betakarítás közeledtével a vártnál kisebb európai termés is rátett egy lapáttal, így végül 385 euróig (133 ezer forint) szárnyalt, és azóta is csak egy-két eurót mérséklődött az értéke. Ennél magasabb árat (140 ezer forint) utoljára a 2012. évi betakarítást követően látott a szakma.

 

 

Szója: túl sok van belőle

A szója ára szintén januárban volt a csúcson, majd a március 18-i mélypontot egy hónap múlva egy még mélyebb gödör követte. A terménynek innen kellett visszakapaszkodnia a július 24-i 910 dolláros magasságig (vékánként), ami mostanra 895 dollárra szelídült. Átszámítva ez mintegy 96 ezer forintot jelent tonnánként. A szója történelmi ára szintén 2012. júliusában volt a csúcson, amikor éppen dupla annyit kértek érte a kereskedők, mint most. Hogy miért nem tudott a szója akkorát rallyzni, mint a repce? Mert időközben alaposan megnőtt a kínálat ebből a terményből, míg a repcéről ennek az ellenkezője mondható el: az elmúlt 14 év leggyengébb termését aratta Európa.

 

 

Brazília csak az utóbbi 5 évben 36 százalékkal növelte a szójabab termelését, így az USA-t maga mögé utasítva már két éve a világ első számú kibocsátójának mondhatja magát. Idén pedig különösen nagy kínálat várható ebből az olajos magból, hiszen az USA terméskilátásai is 26 százalékkal jobbak, mint a tavalyi, árvizekkel sújtotta évben voltak.

 

 

Ez jó hír az állattartóknak, akik a szójafeldolgozás melléktermékének nagy vásárlói, ugyanakkor nem túl biztató a hazai GMO-mentes szójabab termelőinek. Idén is olcsón kell átadniuk a terményt a (döntően osztrák) feldolgozóknak.