fbpx

A legjobbkor jön az égi áldás és a melegedés a vetésekre

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 22.

Itt a bemosó csapadék a tavasziaknak és az éltető víz az őszi vetésűeknek. Tökéletes minőségű gyomirtás és a növények gyors fejlődése várható.

repce virágázás kezdetén
Sokfelé a virágzás elején jár a repce (fotó: Horizont Média)

Eddig túl hideg és száraz volt a föld

Az elmúlt 90 nap csapadékmennyisége országszerte jelentően elmarad az ilyenkor szokásos értékektől, a legtöbb helyen 30-70 mm közötti a hiány. A talajok az elmúlt egy hétben szinte mindenütt veszítettek nedvességtartalmukból. A friss vetések szempontjából kulcsfontosságú, felső 20 cm-es réteg az Alföld déli harmadán és a Kisalföld északi részén rendkívül száraz. A hőmérséklet április első két dekádjában 1-3 fokkal elmaradt a szokásos értékektől, az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga nemhogy emelkedett, de több fokkal vissza is esett – írja a met.hu.

Az őszi vetések az ország döntő részén március legvégén, április elején kellően megáztak, várják a melegebb időt. A búza a szárbaindulás fenológiai fázisában jár, a repce pedig a legtöbb helyen zöldbimbós, de van, ahol már virágzik. A gyümölcsök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten az alma piros bimbós, a szilva, a körte és a cseresznye is teljes virágzásban, az őszibarack a virágzás vége felé, a kajszin láthatók a terméskezdemények. A tavaszi fagy leginkább a gyümölcsökben tett kárt, illetve az akác bimbóit károsította.

talajnedvesség
Megint az utolsó pillanatban érkezik az eső (forrás: met.hu)

Itt a bemosó csapadék!

A folytatásban délnyugati, majd nyugati irányból érkező ciklonok határozzák meg időjárásunkat, így az eddiginél melegebb és csapadékosabb időre van kilátás. A Dunántúlon és a középső országrészben ered el az eső, majd kora este déli irányból záporok, zivatarok érkeznek, melyekből szombat reggelig többfelé várható csapadék. Vasárnap és hétfőn ismét többfelé öntöznek záporok, és a jelenlegi számítások szerint kedden este újabb csapadékzóna érkezik. Így a hét végéig 5-20 mm közötti csapadékra van kilátás, majd a jövő hét első felében is hasonló mennyiség eshet.

Melegszik az idő, a hajnali fagyok megszűnnek. A legmelegebb órák hőmérséklete szombaton már megközelíti, vasárnap az ország nagy részén meg is haladja a 20 fokot, és a jövő hét első felében is 17-22 fokos maximumok lesznek jellemzők. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is emelkedik, és a hétvégétől országszerte tartósan meghaladja a 10 fokot.

Ez a cikk is érdekelheti: Tavaszi tennivalók a repceállományban.

Összeállította: Gönczi Krisztina