fbpx

Väderstad gépbemutató-körúton

Írta: MezőHír-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 12.

Július utolsó hetében, illetve augusztus első napján az ország hat különböző pontján gyakorlati gépbemutatóra invitálta partnereit a Vaderstad Kft. A szántóföldi rendezvénysorozaton Väderstad talajművelő eszközöket láthattak az érdeklődők éles helyzetben, eltérő talajtípusokon.

Agépbemutatót a népszerű Carrier rövidtárcsacsalád régi és új szériái nyitották. A Carrier szériát a széles modellválaszték jellemzi, 3–12 méter közötti munkaszélességben, vontatott és függesztett kivitelben. Az egyedi gumibakos függesztésű kúpos tárcsák egyenletesen keverik be a szárat, nem porosítják, rögösítik a talajt. A Carrier XL széria tagjai 51 vagy61 cm átmérőjű tárcsalapokkal, V vagy X elrendezésben rendelhetők. A tárcsaszög 3 fokozatban, 11–17 fok között állítható. A tárcsákhoz opcióban CrossCutter Knife késes henger rendelhető. A CrossCutter Disc tárcsatípus lehetővé teszi az ultrasekély művelést, amiről a bemutatón is meggyőződhettünk, hiszen az XL ezzel a tárcsalappal nemcsak sekély tarlóhántásban, de a nehézkultivátor művelésének elmunkálásában is bemutatkozott.

Igazi újdonság első hazai premierjének is otthont adott a bemutatósorozat, hiszen a Carrier család legújabb tagját, az XT 425-625-öt itt láthatták először a gazdák. A Carrier XT három különböző (4,25, 5,25 és 6,25 m) munkaszélességben, függesztett és vontatott kivitelben rendelhető, szimpla, illetve kétsoros tömörítőhengerrel. Legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható, így képes az átművelési intenzitás optimalizálására, illetve a munkamélység pontos tartására sekély művelés esetén is. A Carrier XT felszerelhető TrueCut tárcsával, valamint az ultrasekély műveléshez használható CrossCutter Disc-kel is.

Carrier XT rövidtárcsa
A Väderstad Carrier XL 525 rövidtárcsa, CrossCutter Disc tárcsatípussal a bemutatón

A bemutatkozást folytató, 4–7 méter munkaszélességben rendelhető Opus szántóföldi kultivátor a jól ismert és bevált TopDown alapjaira épül, a különbséget a tárcsasor hiánya jelenti. Az Opus 5–40 cm közötti munkamélység-tartományban képes dolgozni. A kapák hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők, így a beállított művelési mélység még igen kötött talajnál is tartható. A kapák mögött dolgozó rögrendező, egyengető tárcsák intenzitása a traktorfülkéből állítható. Tömörítő, lezáró egységként szimpla vagy dupla acélhengert (SteelRunner/Double SteelRunner), illetve ún. DoubleSoilRunner hengert választhatunk.

Carrier XT rövidtárcsa
Igazi újdonság első hazai premierjének is otthont adott a bemutatósorozat, hiszen a Carrier család legújabb tagját, az XT 425-625-öt

A lezáróhenger nyomása változtatható, sőt, szükség esetén a henger le isszerelhető. A soron következő két eszköz, a rövidtárcsával kombinált Top-Down nehézkultivátor két különböző munkaszélességű modellje volt. Ezek sekély és mélyművelő kultivátorként egyaránt alkalmazhatók, illetve a két műveletet kombinálva is dolgozhatunk velük. A tömörítéshez és lezáráshoz rendelkezésre álló népszerű acél hengersor hatékony tömörítő, rögtörő, lezáró munkát végez, de kérhető U profilú gyűrűkből álló SoilRunner dupla hengersorral, amelynél talaj érintkezik talajjal, így tömörített, de a felszínén visszalazított területet hagy hátra.

Farkas Imre