fbpx

Vigyázat: 1,5 millió tonna román szotyi zúdul a piacra!

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 15.

Aki eddig nem kötött üzletet, bajba kerülhet. A román kínálat könnyen letöri a hazai árakat.

napraforgómag
Túl sok van belőle a szomszédunkban

 

Valami mindig magasan tartja az árat

Tavaly a világ napraforgó- és pálmaolajtermése volt szűkös, ami magasabb árakat eredményezett a növényi olajok piacán. Idén viszont az emelkedő energiaárak, a bioüzemanyagok és az étolajok iránti növekvő kereslet párosult egy lényegesen rosszabb repceterméssel. Ugyanis Kanada idén fél millió tonnával kevesebb repceolajat és repcedarát képes exportálni, ami 15 százalékos visszaesést jelent a 2020-as évhez képest. Egy kicsit kisebb a vártnál az argentin szójababtermés és az orosz napraforgó-mennyiség is. Nem így a román kínálat, ami a tavalyit messze túlszárnyalja. (Lásd még: Rekordgyanús termést emlegetnek szotyiból és szójából.)

 

Jönnek a románok!

A magyar olajmag termelői ára szeptember végén 168 ezer forint volt tonnánként, azóta 200 ezer forint fölé emelkedett. A linolsavas mag tonnája 200-210 ezer forint körül megy el, a magas olajsavas 220-225 ezer forint körül. Az ukrán magot október első hetében 199 ezer forintos nagykereskedelmi áron jegyezték, Lengyelországban pár nappal ezelőtt egy tonna napraforgómag 468 ezer forintot ért a nagykereskedelemben, Kínában pedig 528 ezer forintnak felelt meg az értéke. A román napraforgó idei áráról a Tridge még nem rendelkezik információval, pedig nagyon fontos lenne tudni.

Románia ugyanis már tavaly is a világ top napraforgómag-exportőre volt. Idén augusztus közepén 3,3 millió tonnás rekordtermést jósoltak neki az elemzők, ami a tavalyit is 1,2 millió tonnával szárnyalná túl. Ezt szeptemberben félmillió tonnával lefelé módosították. Az olajmagnak csak egy kis részét képes feldolgozni az ország, ezért a maradék mennyiséget – másfél millió tonnát – jórészt Magyarországra, Bulgáriába és Törökországba szállítják. A hazai termelők jól sejtik: a 210-220 ezer forintos ajánlatoknak könnyen vége szakad. Még akkor is, ha az ukrán betakarítás alaposan késik (még mindig csak 60 százalékos készültségen áll), mivel ennek oka éppen az, hogy ötödével több a mag, 17 millió tonnás termésre számítanak. Európa fontos termelőinél is jók a kilátások: a franciák 11 százalékkal, a bolgárok 14 százalékkal több napraforgót takaríthatnak be, és uniós szinten is 14 százalékos a kínálatbővülés a tavalyi évhez képest.

 

A szója is szelídül

Az amerikai szójabab szeptemberi exportárai 2 százalékkal csökkentek a kínálat emelkedése és az export lassú üteme miatt. A brazil bab esetében csak októberben indult meg egy lefelé mutató trend, szintén a Kínába irányuló akadozó export okán. Ezzel együtt, ha a grafikon elejére és végére pillantunk, láthatjuk, hogy a helyzet csak a tavaszi árakhoz képest javult. Tavaly ilyenkor az amerikai kontinensről induló szójababok még 17-25 százalékkal olcsóbbak voltak.