fbpx

Innovációk a környezetre gyakorolt hatás minimalizálására

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 22.

A jövő generációinak élelmiszer-biztonságát segítik elő; minimalizálják a földművelés éghajlatra és környezetre gyakorolt hatását – a BASF közzéteszi tízéves terveit a mezőgazdasági innovációk kapcsán.

Innovatív megoldások kidolgozása
Azon növényeket érinti a kutatások zöme, melyeket globálisan a legnagyobb területeken termesztenek (Fotó: BASF)

A vállalat a mezőgazdasági eredmények javítására összpontosít

Azokra a kultúrákra összpontosít a nemzetközi vállalat, melyek az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint a világ művelés alatt álló területeinek több mint 50%-át teszik ki. Ezek például a búza, repce, szója, kukorica, gyapot, rizs, valamint a gyümölcsök és zöldségek. Az említett a növénykultúrákban, nagymértékben alkalmazott innovációk még termelékenyebbé és fenntarthatóbbá tehetik a mezőgazdaságot.

Ezeken a főbb növénykultúrákon belül a BASF folytatja az innovációt a vetőmagok és fajtajellegek, a vetőmagkezelés, a biológiai és kémiai növényvédelem, valamint a digitális mezőgazdasági megoldások terén, és a következő 10 évben minden üzletágban jelentős projekteket fog indítani.

Kiemelkedően magas értéket képviselnek az érkező innovációk: potenciális eladási csúcsuk várhatóan meghaladja a 7,5 milliárd eurót.

A BASF termékeinek és megoldásainak társadalmi jelentősége egyre nő

Mivel a vállalat szisztematikusan beépíti a fenntarthatósági kritériumokat mezőgazdasági kutatásaiba, megoldásaik társadalmi jelentősége egyre növekszik. A BASF 2021-ben 900 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre a Mezőgazdasági megoldások divízióban. Ez körülbelül a szegmens értékesítéseinek 11%-át jelenti. A BASF 2022-ben is magas szinten folytatja a mezőgazdasági innovációk kutatás-fejlesztés területére irányuló befektetéseit.

A vállalat a kulcsfontosságú régiók kiválasztott növénytermesztési rendszereire összpontosítva termékei, technológiái és szolgáltatásai segítségével segíti a gazdálkodókat abban, hogy a kihívást jelentő környezeti feltételek mellett is optimálisan termeszthessék terményeiket.

„A mezőgazdasági innováció elengedhetetlen a fenntartható élelmiszer-termeléshez az éghajlatváltozás közepette. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a jobb terméshozam érdekében. Olyan terméshozamot kell elérnünk, amely megfelel a jövő nemzedékei igényeinek, minimális hatást gyakorol a környezetre, és segíti a gazdálkodók megélhetését” – mondta Dr. Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke.

„Innovációink egyaránt lehetővé teszik a termelékenyebb és fenntarthatóbb gazdálkodást – ezek az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott fenntartható fejlődési célokban is szereplő kulcsfontosságú mozgatórugók. A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójánál ezt prioritásként kezeljük, és világos és mérhető célok mellett köteleztük el magunkat a fenntartható mezőgazdaság 2030-ig történő fellendítése érdekében.”

A mezőgazdaság fenntarthatóbb jövője

„Az elmúlt évtizedben olyan széles körű portfóliót alakítottunk ki, amely a mezőgazdaság fenntarthatóbb jövőjéhez szükséges összes technológiát kiaknázza” – mondta Dr. Peter Eckes K+F és Engedélyezési elnök.

„Megbízható és hitelt érdemlő innovációs partnerként a mezőgazdasági megoldásokra irányuló kutatásaink olyan hosszú távú stratégiát tükröznek, amely stabilitást biztosít a gazdálkodóknak a változó világban, és lehetővé teszi számukra, hogy növeljék a hozamot, illetve csökkentsék a gazdálkodás természeti erőforrásokra gyakorolt hatását.”

A biológiai sokféleség megőrzése az Ideltis™ hibrid búza, a növényvédelem és a digitális eszközök kombinálásával Európában

A világ növekvő népessége igényeinek kielégítése érdekében a búzatermesztőknek a következő 20 évben évente 1,7%-kal kell növelniük terméshozamukat. A BASF ehhez a mezőgazdasági eredményeket és a fenntarthatóságot optimalizáló kombinációk kutatásával járul hozzá.

Az Ideltis™ hibrid búza az évtized második felében kerül forgalomba. Ezt a xarvio® Digitális Mezőgazdasági Megoldások támogatja majd optimalizált vetési ajánlásokkal, valamint zónaspecifikus szántóföldi adatelemzés és fenntartható növényvédelmi innovációk, például a Revysol® gombaölő szer, az Axalion™ rovarölő szer és a Luximo® gyomirtó szer pontos alkalmazása révén. A Revysol® hozzájárul a termésmennyiség növeléséhez, támogatva a gazdát abban, hogy ugyanakkora termésszintet érjen el 4%-kal kisebb területen. Továbbá a Revysol® összetételében bevezetett újításoknak köszönhetően a gazdálkodók csökkenteni tudják a kijuttatott gombaölő szerek mennyiségét, tovább mérsékelve ezzel a CO2-kibocsátást.

„A búzatermés környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával történő növelése elengedhetetlen a megfizethető élelmiszerek biztosításához, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordításához és a párizsi klímamegállapodásban foglalt, globális felmelegedés korlátozására vonatkozó cél eléréséhez” – mondta Gustavo Palerosi Carneiro, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős vezető alelnöke.

Patrice Sainsard franciaországi búzatermesztő is számít ezekre az összekapcsolt innovációkra a búza terméshozamának javítása érdekében: „Az utóbbi években egyre nehezebb időjárási körülményekkel szembesülök. Kihívást jelent tisztességes terméshozamot elérni, míg a növekvő népesség táplálkozási igényeinek kielégítéséhez nagyobb és stabilabb búzahozamokra van szükségünk. Az európai zöld megállapodással bevezetett új ráfordítási korlátozások mellett alapvetően kevesebbel kell többet elérnünk.”

Digitális mezőgazdaság, munkagép a területen
A külső tényezők hektikus változásainak hatására egyre nehezebb a tisztességes terméshozam elérése (Fotó: BASF)

A helyi, beltéri élelmiszer-termelés támogatása a zöldségvetőmagok és a biológiai növényvédelem területén bevezetett innovációkkal

A BASF célja, hogy optimalizálja a vetőmagok nemesítését és a növényvédelmet az üvegházi termesztéshez. A vállalat zöldségvetőmag előállító Nunhems üzletága 2021-ben egy új, korszerű üvegházat nyitott meg a zöldségvetőmag-fajták nemesítéséhez.

Ezek a fejlett beltéri termesztési technológiák hatékonyabban használják fel a vizet és további ráfordításokat takarítanak meg, mindezek mellet pedig a BASF kifejezetten ilyen körülményekre nemesített zöldségvetőmag-fajtáival jól társíthatóak. A vállalat ilyen üvegházakat alkalmaz, hogy megalapozó kutatásokat végezzen az olyan gyümölcs- és zöldségnövények, mint a paradicsom, az uborka, a paprika és a saláta egész évben történő hatékony termesztéséhez és betakarításához.

„A beltéri élelmiszer-termelés egyre fontosabbá válik az egész világon. Felkészültünk a várható igényekre, és olyan nemesítési megoldásokat fejlesztünk, melyek eredményesek lehetnek ezen körülmények között is, miközben a társadalom számára fenntarthatósági előnyöket, a fogyasztók számára pedig ízletes, egészséges élelmiszereket biztosítanak” – mondta Vicente Navarro, a BASF zöldségvetőmag-üzletágának vezető alelnöke.

A zöldségvetőmag-innovációk partnereiként a BASF BioSolutions – mint például a Velifer® BioInsecticide és a Serifel® BioFungicide – megoldásait az üvegházi körülmények között nyújtott kiváló teljesítményre  optimalizáltuk, és az elkövetkező években világszerte, többek között az EU-ban, Kínában és Latin-Amerikában is folytatjuk bevezetésüket.

José Filipe Ruiz Chavez gazdálkodó, aki Mexikóban termeszt üvegházakban paradicsomot és paprikát, így nyilatkozott: „A Serifel termékkel szerzett tapasztalataink nagyon jók voltak, mert csökkentette a lisztharmat előfordulását, és védelmet nyújtott ellene. Erőteljes és egészségesebb növényeket, tisztább és organikusabb termést eredményezett.”

További információk érhetők el a BASF mezőgazdasági innovációs folyamatairól a vállalkozás újításokkal foglalkozó tematikus honlapján.

Forrás: BASF/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc