fbpx

Az erdőt is veszélyeztette a bálatűz

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 20.

Elfogták azt a román férfit, aki gyanúsítható a pénteki gyújtogatással, mely során közel hatszáz szalmabála égett le a 8-as főút mentén Duka község közelében. A tűz a közeli erdőt is veszélyeztette.

 

Erdő
A veszélyben volt az erdő is
(Fotó csak illusztráció, készítette Barna Ferenc)

 

Elfogták a gyújtogatót

Szándékos gyújtogatásra utaló jeleket fedtek fel a helyszíni szemle során a hatóságok, majd a celldömölki rendőrök rövid időn belül elfogták a 22 éves, román állampolgárságú férfit, aki gyanúsítható volt a bűncselekmény elkövetésével. Kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett a tűz kapcsán.

A sárvári hivatásos tűzoltók oltották a lángokat. A közeli erdő is veszélyben volt, mezőgazdasági munkagépek is segítették munkájukat a tűz továbbterjedésének megakadályozásában.

 

A férfi letartóztatását még a hétvégén elrendelte a bíróság

A gyanúsítottal szemben rongálás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Celldömölki Rendőrkapitányság, mivel a más vagyontárgyát megsemmisített, illetve megrongálta, és ezzel jelentős vagyon kárt okozott.

 

tűz
Az augusztusi esetben kettő év börtönbüntetést szabott ki az illetékes bíróság első fokon
(Fotó csak illusztráció, készítette Barna Ferenc)

 

Volt már hasonló eset

Bosszúból több száz szalma- és szénabálát gyújtott fel egy férfi augusztusban, a gyorsított eljárásban 2 év börtönbüntetésre ítélték első fokon jelentős kárt okozó rongálás miatt, a döntés nem jogerős.

A vádlott lovászként dolgozott egy cégnél. Munkáját a főnöke többször bírálta szóban, ez kapcsán többször szóváltásba is keveredtek.

A férfi egyik nap, még augusztusban, a hajnali órákban szándékosan meggyújtott néhány széna- és szalmabálát, amely a cég telephelyének közelében állt. A lángok martaléka lett akkor 360 szalma- és 600 szénabála, ezzel 8,6 millió forint kárt okozott.

 

Vétlen, vagy gondatlanságból okozott tűzesetek is megkeseríthetik a mezőgazdasági termelők életét, nagyértékű károkat okozva. Fontos, az agrárdolgozók védelme, de nem szabad veszélyeztetni a haszon- és vadállatokat sem.

 

Forrás: MTI