fbpx

Csarnokok és géptárolók a gazdasági válság tükrében

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 25.

Irányok és lehetőségek a mezőgazdasági építészetben

Az elmúlt évek beruházási hulláma, a vállalkozói szektor, az állam és a lakosság rendelésállománya hihetetlenül túlpörgette a magyar építőipart. A kedvezményes hitelek, a pályázatok és az állami támogatások révén túlfűtött ágazatot nagyon érzékeny időszakban érintette a Covid-19 világjárvány után visszapattanó világgazdaság.

csarnok

A kialakult áruhiányok az egekbe lökték az árakat

A hazai építőanyaggyárak 80-90%-ban külföldi tulajdonban vannak, a gyártók pedig ott értékesítik a termékeket, ahol jobban megéri. Ezt az amúgy is érzékeny helyzetet fejelte meg az ukrán-orosz háború teremtette energiakrízis és kapacitásvesztés. Az infláció már csak hab a tortán, annak itthoni mértéke ráadásul többszörösen meghaladja más európai, közép-európai országok pénzromlási értékeit.

A mostani pályázati és rendelésállományt az eredeti költségvetésből lehetetlen megépíteni. A beruházók igyekszenek a megemelkedett költségeket előteremteni és kigazdálkodni, az állam pedig kamattámogatott hitelekkel és garanciákkal próbálja kezelni a helyzetet, annak érdekében, hogy minden mezőgazdasági építési beruházás, pályázat megvalósulhasson. Ez főként az amúgy is komoly nehézségekkel küzdő állattenyésztési ágazat számára jelent kihívást. Az elmúlt két évtizedben hihetetlen fejlődésen mentek keresztül a könnyűszerkezetes csarnokok. A legváltozatosabb konstrukciós megoldásokkal szinte minden tárolási és raktározási igény kiszolgálható.

Az elmúlt években viszont hasonló léptékű innovációval gazdagodott a ponyvacsarnokok és ipari sátrak kínálata. A moduláris konténerépítészet pedig már nem csak az építőipar ideiglenes megoldása. Ezeknél a hagyományos épületekkel szemben sokkal olcsóbb szállítási és telepítési költségekkel számolhatunk. A hagyományos vázszerkezetű, tömör gerincű, hegesztett vagy rácsos csarnokok egyedi acélszerkezeteinek tervezésénél nemcsak statikai, gyártási, hanem kivitelezési igényeket is figyelembe kell venni. A megtérülési igényt és időt folyamatosan szem előtt kell tartani. A két legfontosabb kérdés a méret és a funkció, ezektől függ a vázszerkezet kialakítása és teherbírása. Amit minden vázszerkezetnek teljesíteni kell, az az önsúlyból, tetőhéjalásból, szigetelésből és az időjárásból (pl. hó és szélnyomás) fakadó terhek elviselése.

Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek a műszaki és ipari textíliák, fóliák és ponyvák

A termesztőberendezéseknél, fóliasátraknál senki nem kérdőjelezi meg a beépített anyagok élettartamát. A piacon elérhető ponyvacsarnokok oldalfalborítására és tetőhéjalására alkalmazott ponyvák időtállóak (szél, hó, csapadék, hő), gyártótól függően min. 10-12 év garanciával rendelkeznek. A legkorszerűbb PVC-bevonatú ponyvafedések hosszú élettartamuknak köszönhetően már nemcsak rövid távú megoldást, hanem közép- és hosszú távú beruházást is jelenthetnek. A ponyvacsarnokok általában adott szélességgel (5–10 m) és gerincmérettel készülnek, hosszúságuk azonban tetszőlegesen választható. A vázszerkezetük rácsos gerendázat, általában hengerített, ovál profilú acélcsőből készül. A vázszerkezet és a kötőelemek tűzihorganyzottak vagy galvanizáltak, esetükben porfestéssel csak ritkábban találkozhatunk. A vázszerkezet összeállítása hegesztés nélkül, könnyen összeállítható csavarkötéssel oldható bilincsekkel vagy speciális kötőelemekkel történik. A technológiai megoldások megfelelnek az európai normáknak és a sátrakra vonatkozó építőipari szabványoknak (pl. NF EN 13031-1, MSZ EN 13782). A méretre és egyedi igényekre szabott kiegészítőkkel változatos felhasználási igényeknek tesznek eleget az építmények. A ponyvapalástok meglévő, felújításra szoruló szerkezeteknél is jól használhatók. Az ipari tárolósátrak, ponyvacsarnokok alkalmasak gép- és inputanyag-, gabona-, bála- vagy széna tárolásra. Speciális kialakítással pedig alkalmassá tehetők állattartásra, baromfi-, sertés- vagy akár borjúnevelésre is, lovaknak mobilistállókat alakíthatunk ki.

Az építmények utólag gyorsan áttelepíthetők, tetszőlegesen bővíthetők. Az állattartásra alkalmas hőszigetelt sátraknál két réteg ponyva közé kerül a tekercses szigetelőanyag, kőzet- vagy üveggyapot. A szigetelés az esetleges páralecsapódás mértékét is csökkenti. Az állattartásra tervezett ponyvacsarnokok betonfalazatra szereltek, a sátor belső oldalát pedig többféle magasságban választható (0,9–2,5 m) horganyzott lemezborítással védik. A mobilizálható tárolóépületek így trágya és erjesztett takarmány vagy akár faapríték és biomassza tárolására is alkalmassá tehetők. Nagyobb telephelyfejlesztésnél az ipari sátrak felvonulási épületként funkcionálhatnak. Érdekes megoldást kínálnak a fix épületek mellé a kihúzható, változtatható méretű, többcélú ipari sátrak.

Az ipari sátrak telepíthetők talajra, aszfaltra, betonalapra, térkőre vagy akár tengeri hajókonténerre is. A felhasználás módja szabja meg, hogy milyen alapra kerüljön a csarnok vázszerkezete. A vasbeton alapokra, bebetonozott tőcsavarokra, fix betonfalazatokra vagy mobil betontömbökre egyaránt ráterhelhetjük a tartószerkezetet. Az alapozási igényt megnövelheti, ha időszakos termény– vagy takarmánytárolás miatt magasabb gerincmagasságra van szükségünk az optimális helykihasználás és a hatékony gépi rakodhatóság (ki- és betárolás) miatt. A gerincmagasság általában 2,5–11 m között változik, a szélesség és a tervezett felhasználás függvényében. A mobil, öntött betonblokkokból gyorsan építhetők támfalak, depók, belső térelválasztó falak vagy akár épület-oldalfalak. A betonblokkok egyszerűen bonthatók és újratelepíthetők.

csarnok
Az ipari tárolósátrak, ponyvacsarnokok alkalmasak gép- és inputanyag-, gabona-, bála vagy szénatárolásra (forrás: https://mazugponyva.hu)

A tervezésnél egyre fontosabb szempont a beruházás időbeli megvalósíthatósága. Sokszor gyorsan, költséghatékonyan kell a tárolókapacitás növeléséről gondoskodni, igazodva a mezőgazdaság változó tárolási és munkacsúcsaihoz.

A beton, az acél, az energia rég nem látott magas ára, valamint a fontos gyártókapacitások egy részének kiesése nyomán kialakult alapanyaghiány miatt a következő években teret fognak nyerni a költség- és időhatékonyabb építési módok, köztük a moduláris konténerek és a ponyvacsarnokok. A meglévő technológiákat kombinálhatjuk is. A külső térhatárolásban a hagyományos falazat helyett könnyűszerkezetes fal, szendvicspanel és ponyvafüggöny jelenthet megoldást. A tetőszerkezet héjalása ponyva mellett cserepeslemezzel, trapézlemezzel, műanyag hullámlemezzel vagy akár szendvicspanellel is kivitelezhető. A gyorsan telepíthető raktársátrak költséghatékonyabban, gyorsabban kivitelezhetők. Növekvő piacuk jelzi, hogy egyre nagyobb az igény a meglévő főépületek mellett kiszolgálóépületekre. A csarnokoknak nincsenek belső oszlopaik, tartópilléreik, a kiváló ár-érték arányú épületek helykihasználása maximális.

A ponyvacsarnokok sokféle kiegészítővel építhetők, annak érdekében, hogy az időjárás elleni védelem, a szellőztetés és a természetes megvilágítás megoldott legyen. Készülhetnek nyitott, zárt és nyitható oromfedéssel, szélhálós, műanyaglemez-borítású vagy fényáteresztő polikarbonát oromfedéssel, szellőzőkúpokkal, szellőzőhálóval vagy akár azok nélkül. Véglezáráshoz szintén sokféle anyag választható. A teljesen zárt kivitelek feltekerhető, rolós ponyvakapuval, mechanikus vagy automata szekcionált kapuval vagy hagyományos tolókapuval is elláthatók. A fényellátottságot a felülvilágító fénycsatorna biztosíthatja. A csapadékelvezetés speciális ereszcsatorna-rendszerrel szintén megoldott. Az ipari sátrak épületgépészettel is építhetők, egyaránt készülhetnek hideg, temperált és fűtött kivitelben. Igény esetén egymás mellé sorolhatók és sokféleképpen bővíthetők. Egyéb könnyűszerkezetes épülettel vagy akár konténerekkel kombinálhatók.

A térelhatároló oldalfalak szintén készülhetnek ponyvából. A függönyszerűen elhúzható vagy feltekerhető kültéri ponyvafüggönyökbe akár víztiszta ablakfólia vagy PVC háló is beépíthető. A kisebb meglévő melléképületek, féltetők, nyitott gépszínek utólagos lezárására vagy térelválasztására jól használhatók a ponyvafüggönyök. A nagyobb igénybevételnek kitett kiviteleknél külön PVC-hálót építenek erősítésnek a ponyvafüggönybe. Ezek a konstrukciók már alkalmasak nagyobb felületek oldalfalzárására, oldalfalvédelmére. Remek megoldás időszakos vagy folyamatos szellőzést igénylő raktárépületek, gép- és eszköztárolók, állattartó telepek szezonális időjárás elleni kiegészítő védelmére.

csarnok
A térelhatároló oldalfalak szintén készülhetnek ponyvából (forrás: https://iparisatrak.hu)

Az összeépített konténerépületek előnye a hagyományos épületekkel szemben szintén a gyors kivitelezhetőség. A modulrendszer lehetővé teszi, hogy a konténerek tetszőlegesen egymás mellé vagy akár egymásra szerelhetők. A legváltozatosabb térszerkezetek hozhatók így létre. Az oldalfalak kihagyásával a tér a többszörösére növelhető. A konténerek gazdag műszaki felszereltséggel láthatók el, különböző rendeltetésű épületek hozhatók létre. Kiegészítő vagy ideiglenes épületként vagy akár különálló egységként is állhatnak. Konténeregyüttesekből változatos épületek hozhatók létre. A standard ISO tengeri raktárkonténerektől (20, 40 láb) kezdve a hűtő-, a tartály-, az iroda-, a szaniter- és a lakókonténerek megfelelő társításával, egy ponyvacsarnok kombinációjával személyes igényekre szabható mobil helymegoldások hozhatók létre.

csarnok
A kisebb nyitott gépszínek utólagos lezárására vagy térelválasztására jól használhatók a ponyvafüggönyök

Ezek a műszaki megoldások ráadásul ellenállnak az időjárásnak, és hosszú élettartamúak. Ritkán esik róla szó, de az élelmiszert előállító gazdaságok akár önkiszolgáló raktárkonténerrel, árusítóhellyel is segíthetik magukat direkt értékesítési céljaik elérésében. A raktárkonténerek magas terhelési kapacitású polcrendszerekkel egészíthetők ki, ahol alkatrészeket tárolhatunk. Rögzítőpántokkal, szerszámtartókkal ellátva kis műhelyt is kialakíthatunk, akár a ponyvacsarnok egyik sarkában vagy annak lábazatában (konténerekre épített ponyvacsarnok). Természetesen az áremelkedés és az áruhiány a konténereket is sújtja, mivel fő anyaguk az acél. Más építési megoldásokkal összehasonlítva azonban még mindig sokkal költségkímélőbbek, ráadásul használtat is választhatunk. Ne féljünk a használttól, a konténerek hosszú élettartamúak, cinkfoszfátos és katódos mártókádban készült porfestésük időtálló. Újrafelhasználásuk pedig segíti a környezetbarát építési megoldások terjedését.

A teljesség kedvéért említjük meg, hogy a ponyva- és konténerépítészettel létrehozott telephelyek, raktárak és kiszolgálóépületek tervezésénél sokféle kiegészítő közül választhatunk, amelyek már időtálló, üvegszállal erősített műanyagból készülnek. Mobilépületeink hasznos kiegészítői lehetnek a különféle GRP-ből (Glass Reinforced Plastic) készült rácspanelek, korlátrendszerek, lépcsőfokok, járófelületek, padozatok. Kis tömegük ellenére statikai terhelhetőségük kiváló, korrózióállók, az UV-sugárzás nem károsítja őket, az időjárásnak ellenállnak, mérettartók. Nagyon tartósak, hosszú élettartammal rendelkeznek, akárcsak a ponyvacsarnokok és a konténerek.

SZERZŐ: SÖJTÖRI ANDOR