fbpx

Tizedszer is SUMIVERSITAS – csak egy kicsit másként

Írta: MezőHír-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 15.

Hasonlóan a tavalyi pandémiás évhez, 2021 sem múlhatott el SUMIVERSITAS nélkül, amit a Sumi Agro Hungary Kft. idén is megszervezett. A „SUMIVERSITÁS hallgatói”, a növényvédős kollégák – cirka 120-130 fő – „kiscsoportos” rendszerben, az ország kilenc helyszínén összegyűlve online rendezvényen vettek részt. Az élő közvetítést, előadásokat több tavaszi, illetve friss, néhány nappal a rendezvény előtt, kifejezetten erre a célra felvett bemutatóvideó tarkította. Az internetnek köszönhetően többen egyénileg otthonról, munkahelyről is részesei lehettek a rendezvénynek.

 

Sumiversitas rendezvény

 

Időtálló megoldás a kukorica gyomirtására

A Sumi Agro Hungary Kft. azzal a céllal hívta életre a SUMIVERSITAS-t, hogy az ne csak egy szokványos termékbemutató legyen, essen szó szakmai aktualitásokról is. Napjainkban például egyre több szó esik a forgatás nélküli (no-till) talajművelésről: annak előnyeiről, illetve esetleges hátrányáról is. A szakma számára sem feltétlenül egyértelmű a no-till gyomirtási technológiájának, hatásának a megítélése. Ennek orvoslására a Sumi Agro szakemberei Somogy megyében kísérletet állítottak be, ahol a no-till és a hagyományos gyomirtási technológiát hasonlították össze. Az eredményeket Szabó Roland szakmai és termékmenedzser, valamint Virág László üzletkötő ismertette. A szakemberek kihangsúlyozták, hogy a SUMICORN-R kukoricagyomirtó szer még az ilyen igen mostoha körülmények között is bizonyított; sokkal jobban, mint az összevetésre nevezett termék.

 

Védelem és energia – 2 az 1-ben

Olyan világban, ahol egyre szűkül a növényvédelmi termékpaletta, örömteli egy új készítmény bemutatása. A Sumi Agro sokat tesz azért, hogy minden évben piacra vezethessen új terméket. Az idei SUMIVERSITAS-on is bemutatkozott egy forradalmian új készítménnyel, amit a gazdálkodók a következő szezonban már minden bizonnyal ki is próbálhatnak. A TRIKA® EXPERT egyben talajfertőtlenítő rovarölő szer, valamint starter műtrágya a kukorica- és napraforgó-kultúrához. Az új készítményt Jáger Ferenc engedélyezési és fejlesztési igazgató mutatta be.

A TRIKA® EXPERT lambda-cihalotrint, valamint nitrogént és foszfort is tartalmaz. Kiválóan alkalmazható a talajlakó rovarkártevők, drótféreg és a mocskospajor ellen. Vetéssel egy menetben juttatandó ki. A bemutatón15 kg/ha dózissal mutatták be hatását.

A TRIKA® EXPERT homogén granulátum. Egy szemcsén belül tartalmazza a rovarölő szert és a starter tápanyagokat is. Nem porzik, nem boltozódik. Gördülékeny, a gyakorlatban használt adapterekkel precízen kijuttatható. Várhatóan 2022-ben már piacra is kerül.

 

Hektikus terménypiac

Óriási változások a terménypiacon, soha nem látott magasságban bizonyos termények ára – ez jellemezi a piacot, de mi várható a közeljövőben? Erről Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója tartott előadást. A Kínában, illetve más országokban is tapasztalható népességnövekedés és életszínvonal-emelkedés miatt is egyre több húst kell előállítani, ezzel pedig a kukorica iránti igény is nő. Kína az elmúlt 5-6 évben ráadásul felélte készletei egy részét, ami a piacon jelentős áremelkedést eredményezett. A kukorica árát az időjárás, valamint az euró árfolyama is befolyásolhatja. Összességében továbbra is magas ár jellemezheti a kukoricát, amit viszont lefelé húzhat, hogy a búzához és az árpához képest túlárazott.

Kereslet-kínálat tekintetében a búza és az olajos magvak is a kukoricához hasonló képet mutatnak. Az átmenő készletek tavalyhoz képest idén csökkentek, a felhasználás pedig több volt, mint a termelés. Ezen az idei év korrigálhat némileg, búza és olajos magvak tekintetében is nagyobb árukészletre számíthatunk.

Az előadások után Dr. Tóth Beáta növénykórtani szakértő és Szabó Roland virtuális kísérletbejárásra invitálta a vendégeket, melyen a kalászosgombaölő szeres MIZONA és CYFLAMID kísérleteket ismertették, értékelték ki. Rámutattak az időben, a fertőzést megelőzően történő kezelés előnyére, eredményességére.

A kérdések és válaszok után, a rendezvény zárásaként következett a korántsem virtuális ebéd, valamint a kötetlen beszélgetés.

 

Csomor Zsolt

 

Sumi Agro