fbpx

Ennyit drágul a búzavetőmag

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 14.

Hamarosan indul az őszi búza, őszi árpa és a tritikálé vetése az országban. A Vetőmag Szövetség szerint ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű vetőmag áll majd rendelkezésre.

 

búza kézben
Kiváló minőségű lett a vetőmag is (forrás: pixabay.com)

 

Nehezen indult a szezon

„A nagy mennyiségű csapadék miatt nehezen indult tavaly ősszel a kalászos vetőmag-előállítási szezon. A melegebb tél szerencsére nem okozott problémát, így tavasszal kedvező képet mutatott az állomány. A júniusi hőhullámok viszont országrészenként változó mértékben negatívan befolyásolták a termés mennyiségét és minőségét. Az elmúlt időszakban nem volt komolyabb fuzáriumfertőzés. Mindezek tükrében elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére” – hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

 

9 százalékos drágulás várható

A vetőmag-előállítók mintegy 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa és 6500 tonna tritikálé fémzárolt vetőmagot állítottak elő. A várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. A piaci szereplők a kalászosárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás és a munkaerőköltségek növekedése érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árában. Az Vetőmag Szövetség nettó 123.100 forint/tonna tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Ez zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

 

Az inflációtól több, a terménydrágulástól kisebb

A tényleges piaci árakról a vetési szezon végén gyűjtik össze az adatokat. Az elmúlt években az őszi búza piaci értékesítési ára így alakult: 2018-ban 99 ezer, 2019-ben 109 ezer, 2020-ban 113 ezer forintért kelt el egy tonna vetőmag. Vagyis 2019-ben a mostaninál is nagyobb, 10 százalékos árugrást éltek meg a termelők. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonló trendet mutatott. Megjegyezzük: 2020 árain az első Covid-hullám piaczavaró, elbizonytalanító hatását látjuk. A nagy áremelkedés csak azután kezdődött, hogy a búzát learatták és átadták a feldolgozóknak a termelők. A drágulás mostani mértéke a gabonaárak csaknem 20 százalékos emelkedéséhez képest még szerénynek is mondható, de tény, hogy a 4-5 százalék körüli infláció duplája.

 

Ez a cikk is érdekelheti: Meglepetést hozhat a búza.