Megtorpant az élelmiszerinfláció

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 12.

Az élelmiszerek árában már tapasztalható némi csökkenés, a gazdaság egészében még tart, de erősen fékeződik az infláció.

búza kenyér
A tavalyi drága búza és az idei olcsóbb energia eredménye egy icipicivel olcsóbb kenyér (forrás: eatthis.com)

Fékeződik az infláció

A fogyasztói árak még mindig emelkedésben vannak, de már csak 0,7%-kal nőttek az előző hónaphoz képest. Az élelmiszerek ára általában véve nem változott, sőt, pár százalékos csökkenés már tapasztalható azon termékek körében, amelyek korábban a leginkább drágultak, azaz sajt (-4,1%), a tej (-2,7%), a tejtermékek (-2%), a száraztészta (-1,4%), a kenyér (-1,3%), a vaj és vajkrém (-1%) esetében. Az energiaárak mérséklődésével pár százalékos költségenyhülést látunk a vezetékes gáz és az üzemanyagok árában is.

Éves viszonylatban még mindig nagyon magas

12 hónapos összevetésben még mindig 24%-kal vagyunk a tavaly ilyenkor mért árszinthez képest. Ahogy növekszik a viszonyítási alap, úgy fog egyre meredekebben esni az éves inflációs adat. Az élelmiszerek ára 37,9%-kal magasabb, mint egy éve volt. Ezen belül leginkább a tejtermékeké (63,5%), a vaj és vajkrémé (62,1%), az édesipari lisztesárué (61,9%), a kenyéré (61,6%), a tojásé (51,0%), a száraztésztáé (47,6%), a péksüteményeké (46,7%), a sajté (45,4%) és a tejé (43,2%) nőtt. Az állateledelek 59%-kal, a szeszes italok 27,5%-kal drágultak egy év alatt.

inflációs radar
Inflációs radar (forrás: KSH)

A vezetékes gáz még mindig csaknem 60%-kal drágább, mint tavaly áprilisban volt, az elektromos energia pedig 27,3%-kal. És bár hetek óta esik az üzemanyagok ára, még mindig 26%-kal kell többet fizetni értük, mint egy éve.

Ez a cikk is a témába vág: Az alapzöldségek drágultak a legnagyobb mértékben.