fbpx

Talajművelés – de hogyan?

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 01.

A koronavírus nehézségei mellett legalább a szemnek is nagyon kellemes, ahogy a mező alakul. A szárazság és a késői fagyok ellenére az őszi vetések elfogadható állapotúak. Sok helyen tapasztalni, hogy a gyengébb búzát a homokos talajokon picit megfogta a fagy, első ránézésre olyan mintha beteg lenne, de szerencsére nem az.

A napraforgó- és kukoricavetés elé a talajművelések is jó ütemben, jó minőségben megtörténnek. Sokan panaszkodnak, hogy nagyon száraz a talaj, azonban találkozni olyan termelővel is, aki azért nem tud kompaktorozni, mert annyira nedves a talaj, hogy mind felrögöli azt. Hogy lehetséges ez? A dűlőút egyik oldala ilyen, másik olyan lenne? – nem hiszem! Sokan még mindig azt állítják, hogy habár mulcsos technológiában dolgoznak, szántóföldi kultivátorral végzik az alapművelést, azért úgy 3-4 évente fejre kell állítani a földet. Hogy miért? – azért… mert…

Ezt tapasztaljuk az idei tavasszal is! Azok a földek, amelyek a fejük tetejére lettek állítva, 5-10 cm mélyen ki vannak száradva. A kultivátorozott vagy mélylazítózott föld felszínén van egy száraz kéreg, és alatta tökéletes nedves állapotot találunk. Az őszi alapműtrágyát gond nélkül ki lehet juttatni akár hagyományosan a föld felszínére, akár precíziósan, az alapműveléssel egy menetben a szántóföldi kultivátorral. A kultivátor kapái mögött precízen kihelyezett műtrágya hosszan tartó ideig megmarad a depóban, és ezáltal a kultúrnövény jobban is tudja hasznosítani.

A napokban megfigyelhettem egy újabb talajművelési technológiát, ahol nem a vassal, hanem a növényekkel végzik a talajművelést! Ez a no-till technológia. A talaj felszínén ott van az előző évi növényi maradvány, van, ahol a kukoricatarló, és ebbe direktvetéssel kerül bele a napraforgó. A másik parcellán pedig az intelligens zöldítés eredményét látni, amibe a kukorica került. A talajszondával azt tapasztaltuk, hogy a föld felszínén egy tömörebb réteg van, ami kb. 3-5 cm vastag, onnantól a pálca simán lement 1 m mélységig. Ezeken a földeken a talajlazítást, ahol lehetett zöldítő növényt vetni, ott ez végzi, a kukorica után pedig egyáltalán nem volt bolygatás. A régebbi sikeres növényvédelem hatása még érződik, mert a szár elbomlásának az üteme még nem elégséges, de némi oltóanyaggal és a következő évek bolygatás nélküli művelése következtében hamar vissza fog állni az „eredeti” állapot.


Alapművelés, Tiger 3 AS-sel novemberben és vetés előtt két nappal Joker RT-vel – 5 cm-nél már nedves talaj


No-till – napraforgómag 5 cm mélyen a nedves talajban


Maestro 8 CV mulcsvetésben


Forgatásos talajművelés – 11 cm-nél van talajnedvesség


No-till – 3 cm-en nedves talaj

Ahhoz, hogy valaki egyik napról másikra átálljon a forgatásos technológiáról a no-tillre, még ha hisz is benne, igen jó tartalékokkal kell rendelkeznie, mert az elmúlt évtizedek alatt kiölt talajélet beindulásáig 1-2 év biztos mínuszos lesz. Ha azonban elkezdjük a mulcsos technológiát, és céltudatosan, egy okos vetésforgó beállításával elhagyjuk a talaj felesleges fejre állítását, akkor néhány év eltelte után kialakul egy olyan talajállapot, amelyre beállítható a no-till technológia.

A megújult Horsch Maestro vetőgépek a hagyományos, minimum, ill. no-till technológiában is egyaránt megállják a helyüket, az AutoForce csoroszlyanyomás mellett bármilyen körülmények között biztosított a precíz mélységtartás!

Legyen bármilyen talajművelési technológia, a Horschra mindig számíthat!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN • 30/7430302