„Savanyú talajok javításához nem szerencse kell, hanem precíziós szaktanács az IKR Agrártól”

Írta: - 2023 május 12. -Hirdetés

Heterogén, kötött, savanyú talajok javításához, hogy azok évekkel később a megyei termésátlagok felett teljesítsenek 1400 hektáron, nem csak kitartás kell. A Bükk lábainál agronómusként dolgozó Fazekas Lajos szerint legalább ilyen lényeges a jól felépített szaktanács a precíziós gazdálkodáshoz és egy könnyen kezelhető program, ami az előző alapján táblán belül is megmutatja, hol mi a feladat. A próbálgatást ma ugyanis se költségek, se munkaerő terén nem győzné még egy nagygazdaság sem a szakember szerint. Megoldás? A tapasztalatok alapján helyben az IKR Agrár ZÓNAINFÓ rendszere.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanis azt vallják, ezt a precíziós gazdálkodáshoz tervezett térképalapú zónamenedzsment-rendszert úgy tervezték, hogy egy nyelvet beszéljen a termelőkkel. Nem kér felesleges adatokat: aki használ GPS rendszert, ösztönösen elboldogul vele, és az erre épülő munkával kevesebb munkaóra mellett növelhetőek az üzemi átlagok is évről évre.

Az IKR Agrár Kft. precíziós gazdálkodáshoz, tápanyag-gazdálkodási tervek kialakításához igénybe vehető georeferált talajmintavételi és talajelemzési szolgáltatásairól, szaktanácsadásáról kérdeztünk.

A mai inputanyagárak mellett az agráriumban a próba nem szerencse

Fazekas Lajos a bogácsi HÓR-AGRO Zrt. agronómusaként dolgozik a mezőgazdaságban. A gazdaság a Bükk lábainál művel meg tekintélyt parancsoló 1400 hektáros területet, ami a térség rendkívül heterogén talajviszonyai miatt komoly szakmai kihívást jelent a helyes agrotechnika alkalmazásában, a talajjavítástól kezdve a tápanyagpótláson át a növényvédelemig bezárólag.

A vetésforgót főleg az őszi vetésű kultúrák uralják – őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce –, de a termények között kukoricát, napraforgót is találni, a profilunkba még a pillangósvirágúak vetőmagtermesztése tartozik bele. A talajokkal már a fizikai féleségük miatt is van feladat, hiszen az Arany-féle skála szerint középkötött, 48-50-es talajok találhatóak a térségben. A tábláinkon ráadásul a pH-érték sem könnyíti meg a dolgunkat, a 4,5-5-ös pH-val ezek savanyú talajok, ahol a foszfor, a kálium és a kalcium felvétele nehezebb vagy épp gátolt a növényeknek odafigyelés és szakszerű talajjavítás nélkül” – meséli a teendőkről Fazekas Lajos.

A gazdaság számára a talajtípusok sokféleségét is kezelni kell a nyereséges munkához, hiszen a réti talajba hajló minőségtől kezdve az erodált barna erdőtalajig minden akad a területeken.

A talajaink heterogenitása miatt idejekorán elkezdtünk nyitni a precíziós gazdálkodás irányába. Az IKR Agrárral megkezdett közös munka előtt ugyanis az ad hoc jelleggel végzett talajjavítások nem vezettek előre. A mai gazdasági viszonyok között meszezőanyagokkal, biológiailag aktív talajjavító készítményekkel épp úgy óvatosan kell bánni. Az IKR Agrárral inputanyagok terén 15 éve stabil a kapcsolat, a cégcsoportjukból az AGROTEC Magyarországtól a precíziós munkához felszerelt New Holland kombájnokkal, traktorokkal is elégedettek vagyunk. Ezért, amikor a precíziós gazdálkodással kapcsolatban megjelentek ez első szolgáltatási csomagok georefereált talajmintavételezéssel és az arra épített szaktanácsadással a precíziós gazdálkodáshoz kiírt pályázatokhoz, a cégtől is kértünk ajánlatot.”

A HÓR-AGRO Zrt.-nél mérlegeltek, megvizsgálták a precíziós gazdálkodás terén tevékenykedő szolgáltatókat, azok szakértői tudását, a rendszerek stabilitását, majd végül ismét az IKR Agrárt találták a listájuk tetején.

Az IKR Agrár Kft. esetében azt láttuk, hogy csomagban pontosan azt nyújtják a precíziós gazdálkodáshoz lényeges szolgáltatások terén is, amit egy nagygazdaság keres: elköteleződést és komolyságot hosszú évekre tervezett munkához és egy rendszert, ami megadja a táblákon belüli eltérések okait is, érthető nyelven teendőkké formálja a szaktanácsot. Az IKR Agrár ZÓNAINFÓ rendszere előtt is láttuk szabad szemmel, hogy a táblákon belül eltérések vannak a növények fejlődésében. De a georeferált talajmintavétel, laboratóriumi elemzések és talajszelvény-vizsgálatok után azt is tudjuk, hogy mi miért van. Ezáltal optimálisan tudtuk beosztani például a tápanyagokat, hogy azok igazodjanak az azonos terméspotenciállal rendelkező foltok, vagyis menedzsment-zónák valóságához. Most már pontosan tudjuk, milyen irányban, milyen lépésekben haladhatunk.”

A precíziós gazdálkodás az IKR Agrár rendszerével nemcsak spórol, de évről évre kiszámíthatóan javítja az üzemi átlagot

Ahhoz, hogy a táblákon belül is jelentkező erőteljes heterogenitást kezelni tudják, Fazekas Lajoséknak nemcsak adatokra, de egy olyan rendszerre is szüksége volt, ami képes értelmezni és feladatokká formálni azokat. A ZÓNAINFÓ rendszertől pontosan azt kapták, amit vártak.

„A georefereált talajmintavételre alapozott talajelemzések, légifelvételek, műholdas képalkotás eredményei csak úgy hasznosak egy gazdaságnak, ha azokat képesek vagyunk térképes formában átlátni, cselekvési terveket készíthetünk azokra építve. Az IKR Agrár ZÓNAINFÓ szolgáltatását az teszi kiemelkedően hasznossá, hogy egyszerű kezelhetőség mellett, de szinte kimeríthetetlen tudással képes mindezt lekezelni egy olyan felületen, mint a Google Térkép. A precíziós gazdálkodáshoz nyújtott szolgáltatásokkal már az első évben csökkent az inputanyag-veszteség. Ennél is fontosabb, hogy ez a rendszer nemcsak spórolni segít, hanem a vetéstől az aratásig kiszámíthatóvá teszi a tevékenységet. A célzott kijuttatással össztábla-méretre vetítve üzemi szinten kiegyenlítettebbé vált a munka, nőttek a hozamértékek.”

A normál évjáratokban érvényes üzemi átlagokra pillantva a HÓR-AGRO Zrt. agronómusa szerint látszik, hogy a táblán belüli heterogenitások csökkentése is jól halad.

„Őszi sörárpából 6,5 t/ha, búzából 5 t/ha feletti, napraforgóban 3 t/ha környékén mérlegelünk, repcében is erős 3 t/ha a teljesítményünk. Ez az országrész sose fog olyan értékeket produkálni, mint Fejér megye vagy a Hajdúság jó adottságú talajai, de a megyei átlaghoz mérten jók az eredményeink és egyre javulnak, számunkra ez a fontos.”

Egyetlen mintavétel 5 évente a költséghatékony precíziós gazdálkodáshoz

Az IKR Agrár ZÓNAINFÓ rendszerének további előnye, hogy nem ró vállalhatatlan pluszmunkát a gazdaságokra a mindennapokban sem:

  1. A precíziós szolgáltatói csapatnak a szaktanács megalapozásához egy 5 éves perióduson belül elég egyszer elvégeznie a mintavételt.
  2. A termelőnek elég az aktuális főnövény adatait megadni a zónákban tervezhető termésért a szakértőknek.
  3. A talaj morfológiai tulajdonságainak alapos vizsgálata a növények klorofillszintjét vizsgáló műholdas hozammeghatározásokkal kiegészülve mégis minimum 4 éven át érvényes adatokat biztosít, amire 5 éven át építhető gyakorlati szaktanács a termelőknek (a tápanyag-gazdálkodási tervektől kezdve a differenciált tőszámú vetéshez lényeges táblán belüli adatokkal bezárólag).

Fazekas Lajos szerint a listához érdemes hozzávenni, hogy a rendszer segít leküzdeni a munkaerőhiány problémáit is.

„Az IKR Agrár Kft. precíziós szolgáltatásai értékes időt spórolnak meg számunkra a munka során. Az NDVI felvételek birtokában nem kell külön határszemléket tartani, látszik, ha valahol probléma ütötte fel a fejét az állományban, célzottan szállhatunk ki, hogy felkutassuk az okokat – kevesebb munkaerőt igényel a mindennapi munka. Az eredmények gyorsan felkerülnek a rendszerbe, magunk is frissíthetjük a táblastruktúrákat, ha szükséges, ráadásul a központban is mindig elérhető valaki, amennyiben kérdésünk merül fel. Helyben Sárosi Mártonnal is nagyon jó a kapcsolatunk az IKR Agrártól. Olyan stabil háttér ez, aminek köszönhetően eddig minden pályázati anyagunk is rendben volt. A digitális átálláshoz kiírt pályázatoknál rugalmasan segítettek, eddig minden vállalásunk teljesült.”

Minimum 4 éven át érvényes adatokat biztosít

IKR Agrár ZÓNAINFÓ: a Google Térkép egyszerűsége végtelen lehetőségekkel bír a precíziós gazdálkodáshoz

A szakember szerint bár a ZÓNAINFÓ rendszer rendkívül részletesen tartja nyilván az adatokat – zónaléptékben látszanak a talaj pH-értékek, megmutatja a rendszer a kötöttséget és a talajösszetételt is (mész, humusz, kálium, foszfor, magnézium, cink) – nem lett túlbonyolítva.

„A ZÓNAINFÓ kezelése felhasználóbarát, komolyabb számítógépes tudás nélkül sem okoz problémát. Amennyiben a mindennapokban használunk GPS rendszert vagy okostelefont, akkor ösztönösen ráérzünk majd a működésére. Kimondottan hasznos, hogy pontosan annyi adatot kér és használ, ami nem hátráltatja a haladást a mindennapi munkával sem.”

Szeretné kiaknázni a mezőgazdasági digitális átállásban rejlő lehetőségeket? Válassza a biztos, nyereséges megoldást az IKR Agrárral: www.ikragrar.hu/precizios-talajmintavetel

IKR