Az őszibarack titka

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 30.

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampánya a második fordulójában hazánk egyik legnagyobb őszibarack-ültetvényén, Sóskúton állították össze az információ-csomagot, mely a program célját támogatja.

 

Friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány, Nemzeti Agrárgazdasági
Kerüljön a családok asztalára őszibarack, bár nem olcsó étel az idei évben (Fotó: NAK, Sajtóközlemény)

 

Cél, hogy minél több család asztalára kerüljön zöldség és gyümölcs

Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara edukációs kampánya, amely a 6-18 éves fiatalok és a gyermeket nevelő családok körében népszerűsíti a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

Cél, hogy minél több családba kerüljön az asztalra rendszeresen zöldség és gyümölcs, ami a NAK számára kiemelten fontos nemcsak az egészségmegőrzés, hanem a hazai termelők, a magyar mezőgazdaság szempontjából is.

„A zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásai már közismertek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy mi, itt Magyarországon kimondottan szerencsés helyzetben vagyunk!  A sok napsütésnek, a gazdag termőföldnek és a magyar gazdák szakértelmének, elkötelezettségének hála, a hazai zöldségek, gyümölcsök még zamatosabbak, és telis-tele vannak tápanyaggal, vitaminnal. Ezt mindenképpen érdemes kihasználnunk, és minél többet fogyasztanunk belőlük, hiszen nemcsak nagyon finomak, hanem támogatják egészségünk megóvását, és fokozzák teljesítményünket is” – mondta Süle Katalin, a NAK alelnöke.

 

Mire figyeljünk az őszibarack vásárlása során?

Az eredményes őszibarack-termesztéshez szükség van a megfelelő termőhelyre – mint amilyen például a Budaörsi őszibarack-termőhely, ahol az ültetvényeik is találhatóak –, az optimális fajta és termesztési módszerek kiválasztására. „Folyamatosan figyeljük a gyümölcsfáinkat, és keressük a lehetőségeket, hogy még finomabb és még több gyümölcsöt termeszthessünk, amit válogatás és csomagolás után szállítunk a boltokba” – nyilatkozott Tomcsányi Pál, a Sóskút Fruct ügyvezetője.

A termelő abban is segítséget nyújtott, mire figyeljünk az őszibarack vásárlása és tárolása során. „Minél édesebb a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Akkor a legjobbak a fogyasztásra, ha felületüket finoman ujjbeggyel be lehet nyomni. Ha még kemények, akkor szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérnek. Az érett őszibarackot viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor hűtőben kell tárolni, ahol akár 2-3 napig is eláll.”

 

Friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány, Nemzeti Agrárgazdasági
Az őszibarack a konyhában is lehet nagyszerű alapanyag (Fotó: NAK, Sajtóközlemény)

 

Az őszibarack Kínából származik

Nálunk a XVI. századtól jelent meg. A nevével kapcsolatban megtudták, hogy eleinte a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták, és az augusztus-szeptemberi érésű, magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az “őszi” jelző.

Azóta a legtöbb őszibarackot ismét a nyár derekán szüretelik. Van hagyományos magyar fajta is, ez a fehér húsú, nagy szemű Mariska.

 

Az őszibarack nemcsak lédús és finom, hanem a konyhában is nagyszerű alapanyag

Az őszibarack kapcsán Fülöp Lili, a program dietetikusa kiemelte, hogy mivel egy igazán finom, édes és lédús gyümölcsről beszélünk, akár önmagában is kielégítheti az édesség utáni vágyunkat. „Az őszibarack könnyen emészthető, rostban gazdag alapanyag. Külön említést érdemel a pektintartalma, amely a vízben oldódó rostok egy fajtája, és a zsíranyagcsere befolyásolásában van szerepe. Képes megkötni a koleszterin és az epesavak egy részét, így azok nem tudnak újra felszívódni a szervezetünkben, kiürülnek, ezáltal csökkentve a koleszterinszintet.”

Az őszibarack, akár főételként, akár desszertként változatos formában elkészíthető, bár friss gyümölcsként a legfinomabb és a legértékesebb.

 

Friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány, Nemzeti Agrárgazdasági
A programot támogató őszibarack-csapat (Fotó: NAK, Sajtóközlemény)

 

A barackot érdemes kevés citrommal meglocsolni a barnulás ellen, illetve csak fogyasztás előtt ajánlott megmosni.

„Nem csak édességekben, hanem sós ételekben is jól működnek a gyümölcsök, ha ügyesen párosítjuk az ízeket. Szószokban vagy grillezve változatosan készíthetjük és ízesíthetjük őket. Remek példa erre a barackos taco, amit a friss őszibarackból készítettem” – mutatott rá Havas Dóra, az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája a felhasználási lehetőségekre.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a barack belső magját nem szabad elfogyasztani, mert mérgező anyagot tartalmaz.

 

Forrás: NAK, Sajtóközlemény