fbpx

Az átlagos infláció kétszeresével drágult az élelmiszer

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 17.

2020-ban a fogyasztói árak átlagosan 3,3%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek drágulása ezt bő kétszeresen felülmúlta, 7,2%-kot tett ki – írja jelentésében a KSH.

 

paprika

Paprikaválogatás (Fotó: Horizontmédia)

 

Ahogy arról ebben a cikkben is írtunk, várható volt, hogy az élelmiszer lesz, ami 2020-ban a leginkább megdrágítja a mindennapokat. Decemberben viszont a szeszes italok, dohányáruk drágulása az élelmiszerekét is felülmúlta. Továbbra is igaz volt, hogy a ruha nem fogy, olcsó. A home office nem ösztönöz a külső megjelenés ápolására, viszont a hosszú decemberi estéken gyakrabban kibontottunk egy üveg bort. A tartós fogyasztási cikkek is értéknövekedésen mentek keresztül. Ha már nem utazhattunk, akkor mindenfélét összevásároltunk. Intenzíven zajlottak a lakásfelújítások, amit mutat az is, hogy az építőipari termelés a válság ellenére 5 százalékkal bővülni tudott 2020-ban (A másik nyertes szektor pedig a home office-hoz is köthető telekommunikáció volt, lásd erről cikkünket itt.)

 

dragulas KSH

 

2020 egészét tekintve nagyon drasztikus az élelmiszerek 7,2%-kos drágulása. A zöldség-gyümölcs ágazatban leginkább az időjárás tehet erről, a gabonafélék esetében a válság idején tapasztalható készletezés és indokolatlan tőzsdei pánikok. Nagyon sok a szeszes italok, dohányáruk 6,9 százalékos áremelkedése is – ebben inkább a kormányzati döntések ludasak, mint a rendelkezésre álló árumennyiség. A szolgáltatások 2,9 százalékos drágulása nem éri el az átlagos infláció mértékét (3,3%). A válság hatására sokan munkájukat veszítették, így a tartós fogyasztási cikkek árnövekménye is mélyen az infláció alatt maradt (1,4%).

Decemberben az élelmiszereken belül leginkább az étolaj drágult (13,7%), tükrözve az olajosmagvak őrült ralliját. Az idényzöldségek és -gyümölcsök, illetve a cukor is csaknem 12 százalékos áremelkedésen ment át. (Az idei répacukortermés csapnivaló lett Európában, ezt csak lassan reagálták le az árak.) A párizsik, kolbászok ára 7,8, a liszt ára 6,8%-kal emelkedett. A sertéshús ára a dráguló takarmányárak ellenére csökkent (-3,9%), ennek okairól többször is beszámolt testvérlapunk, az Agrárágazat.