fbpx

Szép lett a szőlőtermés, és az árak is javultak – a mélypontról…

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 29.

Az első mustok alapján jó évjárat lesz az idei. Idén a termelők is több pénzt kapnak a fürtökért, mégsem felhőtlenül boldogok. Testvérlapunk, az Agrárágazat a napokban hozott le egy részletes helyzetelemzést a témában.

 

Kiváló minőség

A tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint. (Tavaly kiemelkedően jó termés volt – szerk.) A jó évjárat lehetősége megvan, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig nem érik el azt a szintet, ami szükséges lenne a minőségi termeléshez – áll a vg.hu oldalán. Javában zajlik a szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van – mondta a portálnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Idén normál ütemben értek be a szőlők, de egy aszályos év termését szedik le a tőkékről – tette hozzá. A csapadékhiányon kívül terméscsökkentő tényező volt a tavaszi hideg is.

 

 

Átlagos mennyiség

A szüret felén túljutva az látszik, hogy az idei bortermés 2,2-2,5 millió hektoliter körül lesz. (Tavaly, amikor először hirdettünk zöldszüretet, 2,7 millió hektoliternyi bor került a pincékbe.) A leszüretelt szőlő egészséges, általában a cukortartalom is kifejezetten jó, a savak szépek. A szőlő átvételi árai magasabbak, mint tavaly. (Lásd az Agrárágazat cikkét arról, hogy nyilatkoznak erről a termelők). Tokaj-Hegyalján is már túl vannak a korai fajták szedésén, egyes pincékben már ki is erjedtek a száraz sárga muskotályok. Elkezdődött a késői érésű fajták, a furmint és a hárslevelű szürete is, illetve megindult az aszúsodás folyamata. A tokaji borászok tapasztalatai szerint nagyon ígéretesek a mustok és a kierjedt borok is. Jó struktúrájú, szép savú tételek várhatók. A termés mennyisége ugyanakkor kisebb idén, most többet is fizetnek a szőlőért.

Megjegyezzük: idén az ágazat több válságkezelő támogatásban is részesült. A koronavírus hatásait elsősorban a prémiumborok forgalmazói szenvedték meg a HORECA szektor leállása miatt, a tömegborok ellenben kiválóan fogytak a járvány idején.