fbpx

Természeti csapások Dél-Amerikában: drágulás jön

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 08.

Dél-Brazíliában hatalmas áradások voltak: 78 ember meghalt, több mint 100 eltűnt, és a szójatermésből is millió tonnák úsztak el. Argentínában kabócainvázió sanyargatja a kukoricaföldeket. Mindkét országban millió tonnákkal csökkentették a terméskilátásokat.

brazil árvíz
Csaknem 500 brazil várost tépázott meg a vihar és az áradás (forrás: LeMonde/AFP)

Árvíz Brazília déli részén

Az árvíztől sújtott Rio Grande do Sul államban rendkívüli állapotot hirdettek. Az állam fővárosában, Porto Alegrében víz alatt állnak az utcák. 497 városon söpörtek át a viharok, hidak omlottak össze, és sokfelé megszűnt az áramszolgáltatás.

A globális élelmezés szempontjából is fontos, hogy Mato Grosso után ebben a brazíliai államban termelik a legtöbb szóját. A becslések szerint a szójaföldek negyedét közvetlenül érinti az áradás, a többi termésnek pedig nagyjából a harmada szenved minőségi károkat. Mintegy 3-5 millió tonna bab betakarítása került veszélybe az extrém időjárás miatt. A tőzsde még csak most kezd ráébredni, hogy messze lesz a brazil szójatermés a korábban várt 155 millió tonnától.

kabócakár kukoricacsövön
Kabócakár a betakarításra váró kukoricán Argentínában (forrás: straitstimes.com)

Kabócainvázió Argentínában

Közben az argentin kukoricáról is rossz híreket hallani. Egy kabócainvázió miatt 3 millió tonnával lejjebb kellett korrigálni a várható termést, ami így most 46,5 millió tonnán áll. Ezt az eseményt is a klímaváltozás számlájára írják a kutatók. A vétkes kabócafaj ugyanis nem bírja a 4 fok alatti hőmérsékleteket, csakhogy az argentin telek ma már legfeljebb 9 olyan éjszakával kecsegtetnek, amikor a hőmérő higanyszála nulla fok alá esik. A tavalyi meleg tél után a kártevő populációja rendkívüli módon felszaporodott.

Ez a cikk is érdekelheti: Brazília visszaadja top-kukoricaexportőri címét az USA-nak.