fbpx

Mesébe illő szója a Väderstad Tempo-val

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 07.

– A Lajtamag Kft.-nél és a köré fűződő cégcsoport-nál a termelés vezetésével, irányításával foglalkozom. Szántóföldi területeink Mosonmagyaróváron és környékén helyezkednek el. Művelt területeink nagysága 1900 hektárra tehető. Cégünk vetőmag kereskedelemmel, termeltetéssel és a saját művelt felületen vetőmag termesztéssel foglalkozik. Főbb növényeink: őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, repce, popcorn-kukorica, szója, olajretek, facélia, mustár és még sok más… Szlogenünk: „Minden, ami vetőmag” – mutatta be a vállalat tevékenységét Biró Sándor.

– Ha jól értesültem mindenki a csodájára jár a szójájuknak. Valóban mindez a Väderstad Tempo vetőgépnek köszönhető? Hogyan esett erre a gépre a választásuk?

– Röviden mondhatnám, hogy: igen! Ennél azonban egy picit összetettebb a dolog… Úgy 6 éve már vásároltunk egy 4 méteres Rapid gabonavetőgépet a forgalmazótól, ami nagyon bevált nálunk. Pontosan vet, jók a kelési paraméterek utána, mind „optikai”, mind agrotechnikai elvárások szerint.

Évente általában mintegy 350 hektáron vetünk szóját. A szója vetése alapvetően két rendszerben létezik, „sűrű” soros vetés (gabonavetőgéppel), illetve kapás sortávolságú (szemenkénti vetőgéppel) történő vetés. Eddig a szójaterületünk több mint a felét klasszikus gabonavetőgéppel, sűrű sorra vetettük, a maradék részt pedig a 4 méteres Rapiddal három-három csoroszlya elzárásával 50 centiméter sortávolságra, amit így tudtunk sorköz-kultivátorozni. Ez utóbbi már kezdte megközelíteni a klasszikus kapás technológiát, de miután nem szemenkénti vetőgépről beszélünk, vetésmélységben, tőtávolságban voltak egyenetlenségek.

 

 

Ettől függetlenül letisztázódott az irányvonal, miszerint jó lenne a teljes vagy azt nagyon megközelítő vetési területet ezzel a technológiával művelni. Természetesen tudtuk, hogy a Rapid önmagában ehhez „kevés”, de kiemelném, nem hibája ez a Rapidnak, egyszerűen nem erre tervezték. Nos, ekkor jött a képbe megoldásként a szemenkénti vetőgép ötlete. Felkerestük a Vaderstad Kft. szakembergárdáját, akikkel alaposan körbejártuk a témát. Növelte a felelősségünket, hogy a Tempo 6 és 8 soros változata már több éve üzemel Magyarországon, de a 12 soros „V” változat még Európában sem nagyon. Szóbeli vételi szándékunkra alapozva, kölcsönös bizalom alapján a forgalmazó behozott egy gépet az AGROmashEXPO kiállításra. Ekkor láttuk először „élőben” a vetőgépet. A látottak és a svéd minőségbe vetett bizalom meggyőző érvnek bizonyult ahhoz, hogy megvásároljuk a Tempo-t. Nem tagadom, sok kérdőjel volt még ekkor is bennünk, de csatasorba állítottuk a vetőgépet.

Az erőgépünket kiegészítettük iker ápoló kerékkel, ami a 45 cm-re vetett sorok között elfér, valamint egy GPS rendszerrel, ami 2,5 centiméter pontosságú robotpilótás sorvezetést biztosít. Áprilisban elindultunk a géppel. A Väderstad szakemberei sokat segítettek, a beüzemelést követően is többször konzultáltunk velük, míg végül 1 nap alatt összehangolódott minden. Ezután még 1-2 nap kellett ahhoz, hogy optimalizáljuk a vetési sebességet, ez nálunk 11 km/h volt. Maga a Tempo többre is képes, de a robotpilóta ennél a sebességhatárnál tudta még betartani a 2,5 cm pontosságot.

– És mit mutatott a kelés?

– A Tempo igazolta a várakozásainkat, egyenletes mélységbe tette le a magot – itt megjegyezném, hogy a 11 km/h sebesség jó támogatója a kompaktoros magágykészítés –, a tőtávolság is nagyon pontos volt, ennek köszönhetően robbanásszerű volt a kelés, az állományunk tökéletesen kiegyenlített képet festett, mondhatni, mesébe illő szójánk lett.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

– Rövid leszek: nincs okunk semmilyen panaszra, minden területen tökéletes hozzáállást tanúsítottak.

Kalmár Nárcisz