fbpx

Sosem lesz vége? Fékezhetetlen olajosmag-drágulás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 13.

Csaknem 10 százalékkal magasabb most a szója ára, mint 2016-ban. Igaz, 2011/12-ben ezt az árszintet is 36 százalékkal lépték át az elszabadult árak, az állattartókat ez mégsem vigasztalja. Az olajnövény-termelők viszont – ha van még egyáltalán mit eladniuk – most rengeteget kereshetnek.

 

szoja kezben

 

Nem állt meg a növényi olajok áremelkedése, ezért a múlt héten a feldolgozók fokozták szója- és napraforgóvásárlásaikat Ukrajnában. Ez viszont egy újabb áremelkedéshez vezetett – írja a graintrade.com. Miután a szójabab és a pálmaolaj ára az újév napjára 10 éves csúcsot ért el, a piac arra számított, hogy hamarosan egy visszakorrigálás jön. Csakhogy az év eleji argentin kikötői sztrájk megzavarta az ellátást, és ismét 3-5%-kal emelte a növényi olajok értékét. Ennek következtében a napraforgóolaj ára is tonnánként 1280-1300 dollárra (FOB) emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a szójabab felvásárlási ára is nőtt az exportkereslet fellendülése miatt. A chicagói tőzsdén elérte a tonnánként 507 dollárt, míg a fizikai piacon Brazíliában és az USA-ban 530–540 dollárt is adtak érte (FOB). Így az exportőrök az Ukrajnából vásárolt génmódosított szójáért 500-505 dollárt tudtak kínálni, míg a GM-mentes babért 530-540 dollárt (FOB). A további árakra azonban nyomást gyakorol a mérséklődő világpiaci kereslet, valamint a hrivnya dollárral szembeni erősödése – jegyzi meg a portál.

 

szója árának alakulása