fbpx

Nagyobb dózis: 60-100 százalékos kárt okoz a pocokinvázió

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 24.

A korábbi évekhez képest sokkal jelentősebb mértékű az idei pocokjárás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már ott tart, hogy a hatóságoktól kiszélesített védekezési lehetőséget kér, hogy megakadályozzák a még súlyosabb kártételt.

Az idei sokkal súlyosabb inváció

Az idei pocokinvázió a korábbi években megszokottnál is jelentősebb. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a rágcsálók okozta károk mérséklése érdekében azt kéri a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit, a károkozásnak jobban kitett területeken az egyszerűbb kijuttatási módszerek és a magasabb dózisok engedélyezését. A mezei pocok folyamatos rágásával és elszaporodásával veszélyes károsítónak számít: a NAK értesülései szerint egyes helyeken már 60-100 százalékos pusztítást hagynak maguk mögött a rágcsálók. Kedvezett a rágcsálók elszaporodásának a hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak. A NAK szerint az agrotechnika változása is közrejátszik ebben: a forgatás nélküli talajművelés, a tarlóhántás elmaradása, a területek ugaroltatása révén a pockok járatai sértetlenek maradnak.

pocok

Nagyobb dózist, hatékonyabb védekezést javasol a NAK

A hatóság jelenleg két készítményt engedélyezett a mezei pocok gyérítésére, ezekkel a szerekkel azonban csak a járatokban lehet védekezni – előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem után –, felületkezelésre nem használhatók. A NAK szerint azonban a már engedélyezett szerekkel az idei pocokinvázió ellen nem lehet eredményesen védekezni, ezért azt kéri a hatóságoktól, szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit, engedélyezzék az egyszerűbb kijuttatási módszereket és a magasabb dózisokat, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok a mostaninál is súlyosabb kártétele a hazai termőföldeken.