fbpx

Érzékeny piacok: csak az biztos, ami már a zsebben van

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 04.

2020-ban a legrutinosabb elemzők is elbizonytalanodtak az árak láttán. A termelés és felhasználás alapján nem lehetett megjósolni, hogy drágulni vagy olcsóbbá fognak-e válni az egyes termények. Ez rövid távon nem fog megváltozni, ezért a gazdáknak is sokkal rugalmasabban kell reagálniuk az ármozgásokra.

 

búza

 

Sokat készleteztünk

2020 minden szempontból rendkívüli év volt. A koronavírus érkezése felforgatta az emberek életét és az üzletmenetet is. Az árakra nagyobb hatással volt a jövő kiszámíthatatlanságától való félelem, mint a kereslet és kínálat globális viszonya – mutat rá a graintrade.com. A világjárvány kezdetén a nyersanyagárak a kereslet iránti bizonytalanság miatt általános zuhanásba kezdtek. Majd a spekulatív vásárlások, az általános készletezés, illetve a krízistámogatások gazdaságélénkítő hatására elszabadultak az árak. A pénzből bőven jutott részvények vásárlására és határidős ügyletek kötésére. Hiába a jó búza- és a kitűnő kukoricatermés, a remek napraforgó- és szójahozamok, az árak a megnövekedett kereslet miatt 30-50%-kal emelkedtek.

 

Más hatások is drágulást okoztak

Az időjárás is a drágulás irányába hatott. Száraz és hideg volt a tavasz Ukrajnában és Európában, később Argentínában és Brazíliában is aszály nehezítette a termelést. Mindeközben a kínai gazdaság és hústermelés magához tért, és az ázsiai ország ismét lendületes terményvásárlásba kezdett. 2020-ban Kína volt a világ egyetlen országa, amelynek növekedett a gazdasága. A decemberi gabonaár-növekedést pedig az a hír okozta, hogy az oroszok bejelentették: vámokat és kvótákat fognak kivetni a kiszállítandó búzára, szójababra, napraforgóra és napraforgóolajra. Az argentin kikötőkben kezdődő sztrájkok szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a szójadara, a szójaolaj és a kukorica ára a hónap elejéhez képest további 10%-kal emelkedett.

 

búza

 

Csak az biztos, ami zsebben van

Az év utolsó napjaiban az argentin sztrájkok befejeződtek, de az árak még nem reagáltak a hírre. A búza most 20%-kal drágább, mint a márciusi mélyponton, vagy akár az aratás előtt volt, 213 eurón áll (77.700 Ft, ez itthon 65 ezer forintos termelői árat jelent). A chicagói tőzsdén egy tonna búza már 234,6 dollárt ér, a kukorica 189 dollárt, a szójadara 475,3 dollárt, a szójabab 482,8 dollárt kóstál. A portál arra int, hogy a piacok továbbra is nagyon érzékenyen reagálnak a legkisebb bizonytalanságra is, legyen az időjárási vagy a koronavírussal kapcsolatos hír. Ezért azt ajánlja, hogy a gazdák addig adják el a terményüket, amíg azt jó áron tehetik.