fbpx

A napraforgógyomirtás szabadsága: VIBALLA™ – nem csak parlagfű ellen!

Írta: - 2024 május 08. -Hirdetés

Mindig jelentős kihívást jelent a gyomnövények terméskorlátozó hatásának csökkentésében az a felállás, amikor a kétszikű kultúrnövényt kell megvédenünk a kétszikű gyomnövényektől. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha a kárt okozó gyomfajok ugyanabba a növénycsaládba tartoznak (pl. fészkesvirágzatúak). A napraforgók gyomirtásának teljesen új fejezete kezdődött el egy itthonról indult fejlesztéssel.

napraforgó
Tartsa gyommentesen! (forrás: Corteva)

A napraforgótermesztésben a probléma megoldására kezdetben a helyzeti szelektivitást vettük igénybe (PPI, PRE kezelések), majd később lehetővé vált a herbicid hatóanyagra toleráns hibridek célzott alkalmazása és posztemergens gyomirtása. A Corteva Agriscience™ magyarországi kutatói jelentős előrelépést értek el akkor, amikor az Arylex™ hatóanyagot szelektívnek találták a napraforgóhibridekre nézve.

Posztemergens gyomirtószer, bármely (nem csak toleráns) napraforgóban

A Viballa™ kifejlesztésével és engedélyeztetésével egy újabb mérföldkőhöz érkezett a napraforgóállományok kétszikűmentesítése: bármely napraforgóhibridben állománykezeléssel védekezhetünk a legfontosabb kétszikű gyomnövények ellen! Így a hibridek megválasztása szabadabban, valóban a termőhelyi viszonyokhoz adaptáltan történhet.

Tág fenológiai állapotban kijuttatható

A Viballa™ tervezhető és jól időzíthető gyomirtást ad a kezünkbe azáltal, hogy kijuttatásának időzítése kevésbé függ a napraforgó fejlettségétől. Ezáltal a területen domináns gyomnövények keléséhez, illetve azok érzékeny fonológiai fázisához igazíthatjuk a permetezést.

Az érzékeny gyomnövények fejlettségi állapotától függetlenül hatékony

Néhány jelentős kárt okozó gyomnövény annyira érzékeny a Viballára, hogy 2-4 leveles állapotuk után is megfelelő hatékonysággal védekezhetünk ellenük. Ilyen például a parlagfű, selyemmályva, bojtorján szerbtövis, a fehér libatop és a pokolvarlibatop.

Széles hatásspektrummal rendelkezik

A Viballa™ hatékonyan irt több más jelentős kétszikű gyomnövényt is a napraforgóból, pl. disznóparéjfajok, vadkender, varjúmák. A kiváló, növényolajalapú formulációja jelentős mértékben hozzájárul a gyomfajok levelein való megfelelő tapadáshoz. Adjuváns alkalmazása nem szükséges.

Viballa hatékonyság
Forrás: Corteva

Válassza a napraforgó-gyomirtás szabadságát! Tartsa állományát gyommentesen Viballával!

További információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el honlapunkra!

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser, Corteva Agriscience™

A kukorica gyomirtásáról pedig itt olvashat: A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez.