fbpx

A vertikális növénytermesztés berendezései

Írta: MezőHír-2024/6.lapszám cikke - 2024 június 26.

Az élelmiszerellátás fentarthatóságának biztosítása érdekében új módszerek, technológiák kialakítására és bevezetésére lesz szükség a közeljövőben. Az egyik lehetséges előrelépést a beltéri, zárt terű, üvegházas jellegű kertészeti módszerek terjedése és ezek újabb változata, a vertikális növénytermesztési gazdálkodás alkalmazása jelentheti.

A szakirodalom becslése szerint a Föld népessége 2050-re meghaladhatja a 9 milliárd főt, és ennyi ember mennyiségi és minőségi élelmiszer-ellátásához a meglévő mezőgazdasági ágazat terméshozamát három évtized alatt több mint 70%-kal kell megnövelni. A művelésre alkalmas termőterület nagysága alig növelhető a Földön.

A mezőgazdaság a világ édesvíz-felhasználásának közel 67%-át fogyasztja el, és a víz mint elsődleges erőforrás biztosítása egyre kritikusabb tényezővé kezd válni. Az élelmiszer-ellátás fentarthatóságának biztosítása érdekében új módszerek, technológiák kialakítására és bevezetésére lesz szükség a közeljövőben. Az egyik lehetséges előrelépést a beltéri, zárt terű, üvegházas jellegű kertészeti módszerek terjedése és ezek újabb változata, a vertikális növénytermesztési gazdálkodás alkalmazása jelentheti. A tömeg mezőgazdasági termények, például a gabonafélék, a takarmányok stb. termesztése természetesen megmarad a szántóföldeken, még a nagyon távoli jövőben is. A vertikális növénytermesztéssel kapcsolatban azonban most csak néhány gondolatébresztő témakörrel kívánunk foglalkozni.

Vertikális növénytermesztés

A vertikális növénytermesztés alatt alapvetően a zárt térben és szabályozott környezetben végzett többemeletes növénytermesztési gazdálkodást szokás érteni (1. kép).

vertikális farm
1. kép. Többemeletes vertikális növénytermesztés (forrás: youtu.be/T_4SUDsZmbA?t)

A beltéri vertikális gazdálkodás során a termesztés akkor történik, amikor a termesztendő növény igényének megfelelően rendelkezésre áll a termesztőhely (sátrak, szobák, emeletes épület), növénytartó dobozok, tálcák vagy rekeszek stb. és olyan tényezők, mint a hőmérséklet, a tápanyagok, a világítás, az öntözés, a levegő összetétele és a légáramlás.

A vertikális növénytermesztés egész évben, éghajlattól és évszaktól függetlenül lehetőséget biztosít friss, ízes, növényvédőszer-mentes zöldségek, bogyós gyümölcsök stb. előállítására úgy, hogy a víznek, a földnek csak egy töredékét használják fel a hagyományos gazdaságokhoz képest.

A vertikális növénytermesztés főbb típusai

Hidropónia: A talaj helyett más anyagokat, például kavicsot, perlitet alkalmaz az áramoltatott tápoldatból a makrotápanyagok felszívódásához és a növények gyökereinek megtámasztásához (2. kép).

növénytermesztés
2. kép. A hidroponikus növénytermesztés egyes fázisai: a) vetés; b) palántázás; c) termesztés; d) termésbetakarítás (forrás: youtu.be/T_4SUDsZmbA?t)

A hidropóniás (vagy hidroponikus) termesztés 90%-kal kevesebb vizet használ fel a szabadföldi gazdálkodáshoz képest, és akár tízszer több növény termeszthető egységnyi helyen.

Aeropónia: Ennél a rendszernél a szabadon lógó növénygyökérzetre ködpáraként juttatják a vizet és ezzel együtt a tápanyagot, a porlasztás alacsony vagy magas nyomású, esetleg ultrahangos lehet (3. kép). Az aeropóniás termesztéssel akár 95%-os vízmegtakarítás érhető el a szabadföldi gazdálkodáshoz képest.

vertikális farm
3. kép. Aeropóniás vertikális növénytermesztés (forrás: agrivertical.altoimpactodigital.com)

Akvapónia: Ez a rendszer ötvözi a hidropóniát és az akvakultúrát. Itt a halak által termelt, tápanyagban gazdag haltrágyát és a haltáp maradékát tartalmazó tápvizet hasznosítják az akvárium felett elhelyezett növények, így egyszerre lehet zöldséget és halat nevelni.

A vertikális növénytermesztéshez az épületen kívül tápoldatra (vízre), fényre, CO2-t tartalmazó levegőre, villamos energiára stb. van szükség. A nagybani növénytermesztéshez a megfelelő körülményeket költséges gépi berendezésekkel állítják elő. A következőkben csak néhány kiragadott megoldást sorolunk fel.

Vízkezelés

A telephelyeken elérhető ivóvíz tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek hatással lehetnek a növénytermesztés minőségére, ezért a felhasznált vizet tisztítani kell. A termesztés során felhasznált víz mennyiségének csökkentése érdekében a körforgásban lévő tápvizet is kezelni szükséges. Alapvető vízkezelési eljárás a szennyezőanyagok eltávolítására például a szűrés, a fordított ozmózis, az UV-besugárzás, a pH értékének 6–7 közöttire való beállítása, a tápanyagok bekeverése stb. (4. kép).

vízkezelő berendezés
4. kép. Alapvető vízkezelő berendezés kialakítása (forrás: surna.com)

Világítás biztosítása

A növények növekedésében és fejlődésében a fény minősége (színe), intenzitása és időtartama egyaránt jelentős szerepet játszik. A leggazdaságosabb világítást a LED-fényforrások szolgáltatják, mert az emissziós spektrumuk és fényintenzitásuk a termesztett növényfaj fényigényéhez igazítható, villamosenergia-fogyasztásuk alacsony, hőkibocsátásuk kevés, élettartalmuk igen hosszú.

A növények kedvező növekedéséhez szükséges fényintenzitás a PPDF-érték μmol/m2/s mértékegységben néhány növény esetében: leveles zöldek és fűszernövények, saláta, spenót esetében 400–600; paradicsom, paprika esetében 800–1200; lédús termésű növények 1000 μmol/m2/s értéknél nagyobb.

A megvilágítás időtartama a rövidnapos virágoknál, pl. azálea, begónia, krizantém, 12 óra/nap, a hosszúnapos növények, pl. zöldségek, kerti virágok termesztésénél 18 óra/nap. A LED-fényforrás és a növények közötti távolság is jelentőséggel bír, palántastádiumban 600–900 mm, vegetatív szakaszban 300–600 mm, virágzás és termés állapotban 400–900 mm, a növénytől függően.

Levegőkezelő rendszerek

A vertikális növénytermesztő térben szükséges levegő biztosítására, szabályozására a fűtési, szellőztetési, tisztítási és légkondicionáló berendezéseket, rendszereket alkalmazzák. Az igen sokféle berendezéstípust négy nagy csoportba szokás besorolni.

Osztott rendszerek: beltéri és kültéri egységek, amelyek fűtést és hűtést is biztosítanak a légcsatornákon keresztül.

Hibrid, osztott rendszerek: ezek lehetővé teszik a fűtési célú gáz és villany közötti váltást.

Csővezeték nélküli rendszerek: vagy mini osztott rendszerek, amelyek nem igényelnek légcsatornát. Egye sített rendszerek: fűtés és légkondicionálás, amely egyetlen kültéri egységben egyesíti a fűtő- és hűtőberendezéseket. A Surna Packed DX SRTU egység lehetővé teszi a termesztőhelyiség levegőjének teljes kondicionálását és a nedvesség szabályozását (5 kép).

fűtő - hűtő berendezés
5. kép. Surna Packed DX SRTU egyesített fűtő- és hűtőberendezés-egység (forrás: surna.com)

A vertikális növénytermesztő tér speciális levegőkezelő rendszereinek kiegészítő berendezései a szűrők, a fertőtlenítők, a párásítók, a CO2 és más anyagok mennyiségénekszabályozói. A növény környezetének hőmérséklete fontos szempont, amelyet folyamatosan ellenőrizni és szabályozni kell. A növények leginkább a 21–27 oC tartományt kedvelik, de ez a növénytől függően változhat. A termőhely légterének egyenletes hőmérsékletét, páratartalmát és CO2 -, illetve O2-mennyiségét megfelelő lágy, természetes szellőt utánzó szellőztetéssel lehet elérni. A megfelelő CO2-szint elengedhetetlen a növények zökkenőmentes növekedéséhez.

A CO2 előállítása Magyarországon ma kizárólag természetes forrásokból történik, és azt palackozott állapotban forgalmazzák. Az acélpalackból való kivételt nyomáscsökkentő és áramlást szabályozó reduktor alkalmazásával végzik. A növények növekedése jelentősen megnő, ha a közeli levegő CO2-koncentrációját 1200–1500 ppm értékre szabályozzák.

A növények általában a 60%-os relatív páratartalmú légtérben érzik magukat legjobban, a növekedésük ekkor a legkedvezőbb. A túl magas páratartalom a kártevők és a mikroorganizmusok megtelepedését segítik elő, a túl alacsony páratartalmú levegőben pedig elszáradnak a növények levelei.

Robotok alkalmazása

A vertikális növénytermesztés több fázisa, például a szedés, betakarítás, csomagolás stb. robotizálható. A Root AI gyártmányú robot (az amerikai Equilibrium vállalkozás terméke) első kereskedelmi változata paradicsomszüretelésre készült, de szoftverfrissítések és kiegészítések segítségével más termények betakarítására is alkalmas (6. kép).

szüretelő robot
6. kép. Root AI gyártmányú paradicsomszüretelő robot (forrás: youtu.be/XlXSGqvP-A8?t)

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK