fbpx

Komoly előnyt nyújtanak a gazdáknak a Syngenta technológiai újdonságai

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 március 07.

A koronavírus miatt online rendezett szezonnyitó rendezvényén mutatta be minden eddiginél szélesebb kukorica- és napraforgóhibrid-választékát a Syngenta. A növényvédelmi vállalat piacvezető hírnevéhez méltón innovatív technológiai újdonságaival, mint a Force Evo vagy az Amistar Prime, is megismertette az érdeklődőket.

Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető nyitotta meg a rendezvényt. A vállalat új szervezeti felépítésének bemutatása után hangsúlyozta: a Syngenta Magyarország legfontosabb célja, hogy a termelőknek olyan bő termőképességű hibrideket és a hozzájuk kapcsolódó technológiai megoldásokat biztosítson, melyekkel nemcsak megőrzik, de növelhetik is a jövedelemtermelő képességüket.

 

napraforgó
Magyarország a napraforgó termesztés élvonalában van (Fotó: Syngenta)

 

A 15 hibridből álló kukoricaportfóliót Balog László kukorica- és kalászos vetőmag-kampánymenedzser bemutatójából ismerhettük meg. A vetőmagok Elevation vagy Elevation Plus csávázással érhetők el. Az Elevation Plus megvédi a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben a vetőmagot, egyben segíti a növény gyökérnövekedését. Az agrárvállalat kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést, ennek egyik bázisa a tavaly átadott, világszínvonalú kutatóállomás, Mezőtúron. Itt zajlik a szárazságot és hőstresszt magasabb szinten elviselő kukoricahibridek nemesítése.

Papp Zoltán kukorica- és napraforgó növényvédőszer-kampánymenedzser előadásában a kukorica növényvédelmi palettájának új mérföldkövére, a Force Evo-ra összpontosított. A készítmény a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz. Homogén és jól guruló szemcsék alkotják, a vetéssel egymenetben kijuttatható.

Magyarország a napraforgó-termesztés élvonalában van, hiszen termésátlagunk a környező országokéhoz képest kiemelkedő – ismertette az eredményeket Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag-kampánymenedzsere. Elmondta, hogy az elmúlt 20 évben szinte megdupláztuk az országos termésátlagot, a 2019-es,3,01 tonnás hektáronkénti eredmény történelmi rekordot jelentett. A technológiai fejlődés következő szintjét az A.I.R.®hibridek hozzák el a gazdák számára, ugyanis a Syngenta csúcsgenetikáját ötvözik a forradalmian új technológiával. Az új hibridekkel bővült kínálatban minden termelő, olajtartalomtól függetlenül, megtalálja a saját hibrid vetőmagját, mely a sajátos termesztési környezetében, a gyomviszonyoknak megfelelő gyomirtás-technológiával a legversenyképesebben termeszthető. Papp Zoltán kifejtette, hogy a Force1,5 G még mindig az első számú választás a talajlakó kártevők elleni védekezés során a napraforgóban. A gyomirtásban kitűnő hatékonyságú a Gardoprim Plus Gold, melyet cirokban is eredményesen lehet használni. Ezt a Listego1– (CL), a Listego Plus2– (CLP) és Fluence3– (Express®-toleráns) kezelések teszik teljessé. Az Amistar Sun4-t szisztemikus hatóanyagai teszik nélkülözhetetlenné a napraforgó védelmében.

 

napraforgó
A kínálatban minden termelő megtalálja a saját hibrid vetőmagját (Fotó: Syngenta)

 

Asbóth András marketingmenedzser elmondta: a kalászos csávázás területén kiemelt jelentőséggel bír a Vibrance, mert csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen, emellett kiváló gyökérnövekedés stimuláló hatással rendelkezik. A Peak Turbo gyomirtószer-csomag jelentősége abban rejlik, hogy a kalászosok minden kétszikű gyomnövénye ellen eredményes.

A kalászosok területén egyedülálló hatásmechanizmussal bíró Elatus Era az utóbbi évek csúcskészítménye. A főbb kórokozókat és a termésvesztő növénybetegségeket kiválóan kontrollálja, ezen túl egészségesen tartja a növény levélzetét, és növeli a termésképzésben meghatározó szerepű zászlóslevelek méretét.

Asbóth András felhívta a kalászosokban érdekelt gazdák figyelmét az Agriclime rendszerre: a Syngenta a kritikus májusi időszakban ezzel enyhít a termelők kockázatain a két fungicid választása esetén. A garanciális periódusban kedvezőtlen környezeti hatások esetén a programban résztvevő termékek költségének akár 30%át visszafizeti partnerei számára az agrárvállalat.

 

1 A Listego azonos a 6300/2241-1/2020. Nébihszámon engedélyezett Pulsar® 40 SL gyomirtó permetezőszerrel.
2 A Listego Plus azonos a Pulsar Plus 04.2/10624-1/2015 Nébih-számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
3 A Fluence azonos a 534/2006. NTKSz-számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel.
4 Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK-számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel Express® az FMC bejegyzett védjegye.

Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.

 

SZERZŐ: BARNA FERENC