fbpx

Karbamid: felveszi a kesztyűt az EU a műtrágya-háborúban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 26.

Az EU lépni akar műtrágyapiacai és -gyártói védelmében, miután az oroszok kettős, célzott csapást mértek az európai ágazatra és ezzel hosszabb távon a gazdálkodók érdekeire. Mivel Oroszország fegyverként használja fel a karbamidexportot, az EU egyet tehet: védővámokat vezet be az orosz műtrágya- vagy alapanyag-behozatalra.

Kettős csapás az európai mezőgazdaságon

Az EU-ban fontos törekvés, hogy a műtrágyapiacot függetlenné tegyék a nemcsak „véres” (orosz kezdeményezésű háborús konfliktusokat finanszírozó), hanem az európai mezőgazdaságot veszélyeztető orosz műtrágyától. Az oroszok csak karbamidból 1,5 milliárd euró bevételt csináltak 2022 és 2023 között – írja az Agrárágazat. (A termékkörre kivetett 10 százalékos orosz exportadót is közvetlenül háborúira költi az orosz állam – írja az Euractive.) Az európai függőség nagy: a 2020/2021-es mezőgazdasági szezon óta az EU oroszországi karbamidimportja megkétszereződött. Az orosz áru ma az EU teljes importjának körülbelül egyharmadát, Franciaország műtrágyaszükségletének 80 százalékát adja.

Az oroszok kereskedelmi háborút is folytatnak a műtrágya-, például a karbamid-előállításban, például a gáz árának manipulálásában. Az első 2021-es, ijesztő gázáremelés is már a háborús készülődés jegyében történt. Az EU-tagállamok Ukrajna 2002-es inváziója óta csökkentették a vásárolt orosz gáz mennyiségét, de a karbamid-behozatal megugrott. A gáz ára a fő tényező a karbamid előállításának költségében. Mivel Oroszország szabályozza és alacsonyan tartja a gázárakat, ez lehetővé tette a műtrágyagyártók számára, hogy alákínáljanak az uniós termelőknek.

Ahogy az EU gazdálkodóinak az orosz műtrágyáktól való függése nőtt, az európai műtrágyaipar megszenvedte az olcsó import hatását. Az EU műtrágya-kapacitásának mintegy ötöde jelenleg tétlenül áll a kereslet hiánya miatt, mivel az olcsóbb orosz karbamid váltotta fel az EU-ban gyártott műtrágyákat. Az orosz exportőrök nagyon célzottan árazták be termékeiket, így valamivel, de folyamatosan olcsóbbak az EU termelési költségeinél.

Tehát Oroszország kettős csapást mér az EU-ra: műtrágyaexportját arra használja fel, hogy az európai gazdálkodókat függővé tegye az orosz termelőktől; és az exportértékesítésből származó bevételt hadigépezetének finanszírozására fordítja.

műtrágya big bag grafikon
Fotó: V. GorovikTAS; illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

Az EU védővámokkal óvhatja a mezőgazdaságot

Az európai műtrágyaipar arra szólítja fel az EU-t, akadályozza meg, hogy Oroszország fegyverként használja fel a karbamidexportot. Úgy vélik, ha az EU például vámokat vezet be az orosz műtrágya- vagy alapanyag-importra, azzal védi az európai mezőgazdaságot. (Ugyanez történt akkor is, amikor az EU gyakorlatilag az orosz árut kizáró mértékű vámot vetett ki az onnan érkező gabonákra.)

Az EU műtrágyaiparának ráadásul elegendő kapacitása van az EU piacához szükséges műtrágya előállításához. Ha tehát az EU kizárja az orosz behozatalt, akkor arra lehet számítani, hogy az ott feleslegessé váló készletek megjelennek a világpiacon, ami az árakra csökkenő hatást gyakorolna. Arról már nem is beszélve, hogy a kevésbé fejlett orosz gyáripar sokkal nagyobb környezeti lábnyommal állítja elő a műtrágyákat, mint az európai gyártók.