Új kukoricahibridek meggyőző eredményekkel

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 14.

Frissített portfóliónkban a szélsőséges körülményekkel megbirkózó hibrideket ugyanúgy megtalálja, mint azokat, amelyek jó körülmények között csúcstermésre is képesek.

 

Néhány évvel ezelőtt ebből a célból hozta létre a SAATEN-UNION GmbH az AIC Seeds GmbH leányvállalatát, melynek fő feladata, hogy ezeket a kukoricahibrideket megtalálja és az Európában előforduló minden környezeti hatás alatt tesztelje. A stabil termőképességű, stressztűrő, dinamikus vízleadású és jó állóképességű típusok egy 14 országot és 50 kísérleti helyet felölelő szelekciós programból kerülnek ki. Ennek az átfogó programnak köszönhetően egyre részletesebb információval tudjuk ellátni partnereinket kukoricaportfóliónk legújabb tagjairól is.

 

 

REPLIK (FAO 380) nevű csúcshibridünk rendkívül jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez, amit megerősít, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteit a hazai helyszínek tekintetében ugyanúgy megnyerte, mint az IKR Agrár Kft. 2018-ban is 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit. A 2018-ban a GOSZ, a VSZT és a NAK által közösen kivitelezett posztregisztrációs kísérleti rendszer alapján összeállított ajánlati fajtalistában pedig második helyezést ért el.

 

Intenzív gazdálkodást folytató, esetleg hibridkalászosokat is vető partnereink számára kiváló alternatívát jelent a JUDOKA (FAO 340). ELDACAR (FAO 420) hibridünket bátran ajánljuk azon termelőknek is, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy nem intenzíven gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termésszinteket szeretnének elérni.

 

Kínálatunk legújabb hibridjei a korai betakarítást tervező gazdák számára ajánlott PIAFF (FAO 320), illetve a jó vízgazdálkodású területeken akár a már jól ismert REPLIK teljesítményét is felülmúló BADIANE (FAO 360). Frissen debütáló csapattag még az intenzív területek magas hozamú, korai érésű hibridje, a PIATOV (FAO 390), továbbá figyelemre méltó újdonság a portfóliónkban az AGROKING (FAO 520) és a SILAZ (FAO 550), melyek a silókukorica-termesztőknek jelentenek kiváló alternatívát.

 

A SAATEN-UNION csúcshibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára. Előttük nyitva áll az a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

 

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu