fbpx

Drágább az árpa Ukrajnában, mint nálunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 04.

Az ukrán felvásárlók élvezik az árpa piacán mutatkozó keresleti helyzetet, 59 ezer forintnak megfelelő hrivnyát is megadnak a termelők árujáért. Magyarországon sehogy sem akarnak meglódulni az árak.

árpa
Még feljebb tudott kúszni az árpa ára, de csak Ukrajnában (forrás: amazon.com)

Csúcsra érhetett az árpa ára

Áprilisban a takarmányárpa keresleti ára 200–500 ukrán hrivnyával nőtt Ukrajnában, május elsejétől a termelők már 5500-6400 hrivnyát (50,5–59 ezer Ft/t) kérnek a megrendelő telephelyére vagy a kikötőbe leszállított terményükért.

Úgy tűnik, a világpiac kitartóan keresi a takarmányárpát, aminek egyik meghatározó motorja a kínai állattartás, Európában pedig a spanyol aszály. Térségünkben a sörárpára is nagy lesz igény, mivel a tavaszi vetések jó része meghiúsult Németországban. (Lásd részletesen szakcikkünket: Árpaállapot, árpapiac – van esély egy jó zárásra?)

Magyar gabonaárak

A nemzetközi trendekhez képest a hazai terményárak csak minimális mértékben emelkedtek. A felvásárlók tisztában vannak vele, hogy a gazdák nem tudnak még egy évet bevétel nélkül kihúzni, eladási kényszerben vannak. Másrészt a takarmánygyártók is értékesítési gondokkal küzdenek a csökkenő állatállomány miatt, ezért óvatosan vásárolják az alapanyagot.

Az ó és az új termésért szinte egyforma ajánlatokat kapnak a termelők:

  • az árpa 50-52 ezer Ft/t,
  • a kukorica 55-61 ezer Ft/t,
  • a takarmánybúza 59-60 ezer Ft/t
  • a malmi búza 64-66 ezer Ft/t.