fbpx

Sokat spórolhat talajoltó baktériumok használatával (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 február 11.

A Szántóföldi Szemlekörök című határszemlén a talajoltó baktériumok használatával elért növénytermesztési, élettani, tápanyaggazdálkodási eredményeit ismertette az AGRO.bio Hungary Kft. A Pro-Feed és a Csernozjom Kft.-vel közösen megtartott mezőgazdasági bemutatókat az ország 9 helyszínén rendezték meg. A Mezőhír, a martonvásári őszi búza határszemlén kérdezte az előadókat a tartamkísérletek eredményeiről.

 

Talajoltás bactofil talaj agro.bio tartamkísérlet

 

Júdáspénznek nevezte az erőműbe égetésre eladott szalmáért kapott összeget Daoda Zoltán. Az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója ismertette, hogy a Dél-Dunántúlon 320 ezer hektár átlagában 6 év alatt 0,8%-kal csökkent a humusztartalom, ami az ¼-e a teljes értéknek. A közeli termelők 90%-a minden évben erőműbe vitte és égette el a szalmáját, pedig a mérési eredményeik alapján a termőföldről elvitt szármaradványban lévő tápanyag értéke 8-9 szerese az érte kapott pénznek.

 

Daoda Zoltán
Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója

 

Mi azt mondjuk minden gazdának, hogy a talajjal foglalkozó műveletük során, tehát a vetéstől az aratásig az járjon az eszükben minden egyes döntésüknél, hogy a talaj szervesanyag-tartalmát növelni kell – mondta előadásában Daoda Zoltán, és ismertette a széndioxid megkötésének folyamatát.

A növények a vegetáció alatt a fotoszintézis során a levegőből kivonják a széndioxidot. A betakarítás után a szármaradványokat beforgatjuk a talajba és a széndioxidot így kivonjuk a légkörből és a talajban tároljuk. Hogyha a szalmát elvisszük a földről és elégetjük erőművekben, akkor ismét felszabadítjuk az üvegházhatású gázt. Ezáltal csak karbonsemlegesség jön létre, ami nem elég már a klímaváltozás hatásainak csökkentésére.

Levegőből a talajba

Nemcsak a széndioxid, a nitrogén megkötése is feladat a gazdák számára a talajművelés során. Akár 25 ezer Ft-ot is megtakaríthatnak hektáronként egy év alatt a BactoFil talajoltó baktériumok használatával az ismertetett kísérleti eredmények szerint.

– Egy hektár fölött 560 ezer tonna légköri nitrogén van. Ebből a korlátlan nitrogén forrásból tudunk kb. 60 kg N-hatóanyagnak megfelelő nitrogént, az összehasonlító kísérleteink alapján baktériumokkal a talajba fixálni. Ezen felül az ásványosodott és a növények számára nem hozzáférhető foszforból, illetve káliumból is kb. 35-35 kg-ot felvehetővé tudunk tenni, szintén a BactoFil termékek kijuttatásával. Ez azt jelenti, hogy a termelő közel 20 ezer Ft-ot takaríthat meg a felhasznált talajoltó szer árához képest. Emellett biokontroll hatása is van a termékeinknek: megakadályozzák a fonalasgombák szaporodását, a vasionokat megkötve kelátokat képeznek, ami a fuzárium vagy a szklerotínia szaporodását gátolja.

A humusztartalom növekedése, a talajszerkezet javulása miatt, éves szinten – pld. kötött talajokon – akár 15 liter gázolaj spórolható meg hektáronként, a vonóerőigény csökkenésével. Így a BactoFil használatával a talajművelés során, további 5 ezer Ft-os hektáronkénti megtakarítás érhető el.

 

Az eredmények a döntők, nem a vágyak

–Nagyon fontosak a tartamkísérletek azért, hogy meglegyenek azok az adatok, amelyek alapján a biológiai talajművelésnek, tápanyag-utánpótlásnak az eredményességét be tudjuk mutatni a termelőknek, érdeklődőknek – hangsúlyozta Daoda Zoltán.

 

kisparcella
Kisparcellás tartamkísérletek Martonvásáron

 

Martonvásáron, az Agrártudományi Központtal közösen végzett tartamkísérleteket 2017-ben indították. Az itteni csernozjom talajon, 16 parcellán 4 különböző kezelés (BactoFil Kalászos, BactoFil Kalászos + Algater, Algater+ Cell) hatását vizsgálják ebben az évben. Az első növényük kukorica volt, majd tavaszi árpa, olajretek szerepeltek, most őszi búza van a területen, amit jövőre napraforgó fog követni. Az ország négy különböző talajtípusú helyszínén, Martonvásáron, Keszthelyen, Szarvason és Nyíregyházán (csernozjom, erdőtalaj, réti talaj, savanyú homok) végzett tartamkísérletek 3 éves eredményeit és a  DEMO Farmok tapasztalatait február 18-án, online konferencián fogja az AGRO.bio Hungary Kft. bemutatni az érdeklődőknek.