fbpx

Pörögnek az olajütők, jól tartja az árát a napraforgómag

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 04.

Vonzó az ukrán napraforgóolaj ára, gőzerővel dolgoznak a magot feldolgozó gyárak. Az értékesítési szezon végére az elmúlt három év minimumszintjére esik a napraforgókészlet Ukrajnában, ennek megfelelően stabil a kaszatok ára.

napraforgómag
A napraforgó kifizetődő agrártermék maradt (forrás: urbannaturestore.ca)

Volt kereslet az olcsó, ukrán napraforgóolajra

Az APK-Inform szerint 2023 szeptembere és 2024 áprilisa között Ukrajna több mint 4,4 millió tonna napraforgóolajat exportált, ami 17%-os növekedés az előző szezon azonos időszakához képest, egyben a valaha feljegyzett második legnagyobb mennyiség. Csak a 2019. évi betakarítás után tudtak ennél egy picivel többet kiszállítani. A teljes értékesítési szezonra 5,6 millió tonna olaj kiszállításával kalkulálnak.

Májusra már rendszerint elfogy a feldolgozható napraforgó java, és megvalósul a potenciális export 80 százaléka. A termék iránti keresletet növelte idén, hogy az ukrán napraforgóolajnak más növényi olajokhoz képest vonzóbb az ára. Az IGC adatai szerint április 25-én az ukrán napraforgóolaj kikötői ára (790 dollár/t) 70 dollárral volt alacsonyabb, mint az argentin szójaolajé, és 125 dollárral az indonéz pálmaolajnál is olcsóbbnak bizonyult. Fontos tényező volt a sikeres kereskedelemben, hogy az ország tengeri kikötőiben stabilizálódott a szállítás.

A mag jól tartja az árát

Az import élénkülése a gyárakat arra ösztönözte, hogy kihasználják a működési kapacitásaikat. Az értékesítési szezon végére az elmúlt három év minimumszintjére esik az ukrán raktárkészlet – jegyzik meg a szakértők. Április 25-én az ukrán napraforgómagot tonnánként 335 dolláros (122 ezer Ft/t) áron rakták hajóra, míg az európai (Bordeaux) termék 447 dollárt (163 ezer Ft/t) ért. Éves összehasonlításban csak 11 százalékot veszített az értékéből az ukrán alapanyag, ami a többi agrártermékhez képest jó pozíciótartásról árulkodik.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Orosz vs ukrán olajmagtermés – Kinek menyi lesz idén?