fbpx

A járvány kitömte a skót zsebeket is

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 02.

Régóta nem láttak ennyi jövedelmet a mezőgazdaságban, mint a járvány idején. Egy újabb válság pedig azóta is magasan tartja az élelmiszerárakat.

skót gazdálkodók
Az élelmiszerár-emelkedés helyretette a mezőgazdasági jövedelmeket (forrás: www.thescottishfarmer.co.uk)

Harmadával nőtt a bevétel

A mezőgazdasági üzemek átlagos bevétele a becslések szerint 2020/21-es gazdasági évben 39.300 font (szűk 16 millió forint) volt Skóciában, 10.000 fonttal, azaz harmadával nőtt az előző szezonhoz képest – mutatja egy statisztikai felmérés. Utoljára 2011/12-ben voltak ennél magasabbak a bevételek a mezőgazdaságban. A jövedelmek normalizálódására nagy szükség volt, mivel 2019/20-ban éppen egy nagy, 36%-os csökkenést éltek meg a skótok.

A bevételnövekedés hátterében a Covid-járvány áll. 2021 első feléig az inputköltségek szokatlanul alacsonyak voltak, miközben az élelmiszerek drágultak. A jövedelmek ennek köszönhetően nagyon meglódultak. A számok azt is mutatják, hogy a diverzifikáció fontos a jövedelmek szempontjából. A szerteágazó tevékenységet folytató gazdaságok, például a mezőgazdasági épületek bérbeadásával vagy áramtermeléssel is foglalkozó üzemek, átlagosan 16.100 fonttal több bevételt termeltek, mint a csak mezőgazdaságból élők.

Egy jó évben is fontos a támogatás

A felmérésből az is kiderült, hogy az agrártámogatások továbbra is fontosabb szerepet játszanak a mezőgazdasági üzemek életében. Támogatásokkal együtt a gazdaságok mintegy 80%-a termelt nyereséget 2020/21-ben, míg támogatás nélkül csak a 37%-uk lett volna képes erre. Különösen a kedvezőtlen adottságú területeken, állattarttartásból élők szorulnak rá a központi juttatásokra: csak a 7%-uk tudna nyereséget felmutatni támogatás nélkül.

Hazánkban 2020-ban 15%-kal, 2021-ben 12%-kal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek. Az ágazat egészét leíró adat azonban nem tükrözi azt, hogy az állattenyésztésből élők helyzete sokkal rosszabb, mint a növénytermesztésből élőké. Ebben a cikkben az egyes alágazatok 2021 végén mért üzleti hangulatát foglaltuk össze: Óvatos bizakodássá szelídült az agrárium optimizmusa.