fbpx

Rossz hír, ha a törököknél olcsóbb a barack, mint az alma

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 03.

Az EastFruit elemzői szerint az EU-tól délre és keletre fekvő őszibarack-importőrök aggódva figyelik az árak zuhanását. Nem csak nekik van félnivalójuk.

őszibarack
Túlkínálat bontakozott ki a nagy exportőröknél (fotó: Horizont Média)

Törökországban a nektarin exportára mostanra 0,85 dollárra, az őszibaracké pedig 0,75 dollárra esett. Ez a példátlan helyzet tegnapra állt elő, miután egyetlen hét leforgása alatt megfeleződött a gyümölcs ára, így az őszibarack az almánál is olcsóbbá vált. Egyiptom ezt az árszintet már nem tudja követni, mivel ebből az országból drágább a logisztika.

Augusztusra javulhat a helyzet

A barackok alacsony ára aggodalomra ad okot Üzbegisztán és Grúzia termelői számára is, mivel ez a legfontosabb exportcikkük az agráriumban. Mindkét ország bőséges őszibarackterméssel számol 2024-ben, ami tovább ronthatja az árhelyzetet, ráadásul június–augusztusban ők is a törökországi kínálattal szoktak versenyezni a külpiacon. Egyedül az biztató a számukra, hogy idén a szokásosnál jóval korábban kezdődött a török export, ami nagy valószínűséggel egy rövidebb értékesítési szezont is jelent ebből az irányból.

A helyettesítő termékek is veszélyben

Az őszibarack és a nektarin túlkínálata sajnos az egyéb, alternatívaként fogyasztható gyümölcsök piacára is hatással lehet. Ha a barack olcsó, akkor a vásárlók szívesebben választják ezt a szezonális gyümölcsöt, mint a raktárakból kikerülő almát, a hosszú exportutat bejáró banánt vagy a drága primőröket, például a dinnyét.

Magyarországon egyelőre a spanyol származású tételekhez lehet hozzájutni kilónként 1500-3000 forintos áron. A hazai őszibarack ára július végére szelídülhet az alma szintjére.

Ez a cikk is érdekelheti: Rekordtermést várnak a spanyol kajszitermelők.