fbpx

Rekordtermést várnak a spanyol kajszitermelők

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 10.

Az utóbbi évek hideg és száraz tavaszain nehéz volt sárgabarackot termelni, de az idei év egészen másképp fest. A természet 10 nappal előrébb jár a szokásosnál, így április 20-án beindul a rekord nagyságúra várt, spanyol kajszi szedése.

kajszi
Spanyolországban már nem kell sokat várni a szedésre (forrás: viverosmontero.com)

Gyorsan érnek idén a gyümölcsök

A legkorábbi csonthéjas gyümölcsök betakarítása már folyamatban van a spanyol Murcia tartományban, ahol a szezon az átlagosnál körülbelül 10 nappal korábban kezdődött. Magyarországon ugyanennyivel jár előrébb a természet. (Emlékeztetőül a várható tavaszi időjárást itt írtuk meg: Megúszhatjuk a tavaszi fagyot?; a nyárit pedig márciusban jeleztük előre: A tavaszi vetések kemény nyárnak néznek elébe.)

„Míg tavaly hideg volt a tavasz, és az eladásra kínált, jelentősebb mennyiségek csak májusban jelentek meg, az idei szezon a jelek szerint április 20-a körül indulhat” – mondja Joaquin Gomez, az Apoexpa, azaz a spanyol gyümölcsexportőrök szövetségének elnöke. Az általuk exportált termékek főként csonthéjas gyümölcsök, például kajszibarack, őszibarack, nektarin, szilva, valamint csemegeszőlő.

A minőségre és a mennyiségre sem lehet panasz

„A fák előbb hideghatásban részesültek, majd a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás következett. A vízhiánynak nem örülünk, de az biztos, hogy hozzátesz a gyümölcs minőségéhez” – mondja az elnök.

Murciából 2023-ban körülbelül 130 ezer tonna csonthéjas gyümölcs indult el a határokon túlra, ami a spanyol exportmennyiség közel 20%-a. Idén a kivitel várhatóan eléri a 180-190 ezer tonnát, ami leginkább a kiváló kajszitermésnek köszönhető. Azaz bő 40 százalékkal nagyobb árualap állhat most a spanyolok rendelkezésére.