fbpx

FMC: Szakmai beszélgetés a gyümölcsösök védelméről

Írta: Sándor Ildikó - 2024 május 03.

Szakmai podcast-sorozatában a gyümölcstermesztőkhöz is szólt az FMC-Agro Hungary Kft. csapata. Olyan témákat érintett a beszélgetés, mint az almamoly elleni védekezés, a cseresznyelégy kártételének következményei, de természetesen nem mentek el szó nélkül a dióburokfúró-légy mellett sem. A téma moderátora – már hagyományosan – Gribek Dani volt.

Rajzásmegfigyeléssel és hőösszegszámolással járhatunk túl az almamoly eszén

Almában, körtében is hatalmas kárt tud okozni, az árualapot szinte tönkre teheti az almamoly, melynek hazánkban két teljes nemzedéke fejlődik ki egy év alatt, sőt, kedvező környezeti feltételek mellett akár a harmadik nemzedéke is megjelenhet. Az ellene történő védekezés tehát többszöri feladatot jelent a gyümölcsöseinkben. A tavaszi bebábozódás után májustól már kezdődik a rajzása, ami június közepéig tart általában. Ezidő alatt pár napon belül megkezdődik a párzás, és ha az alkonyati hőmérséklet tartósan 14-16 oC-ra emelkedik, a peterakás is. 6-12 nap elteltével a kikelt hernyók pedig eleinte helyüket keresik – ekkor van lehetőségünk az első nemzedék elleni védekezésre – utána pedig már a gyümölcsbe fúrják magukat.

Az első nemzedék elleni védekezésre magunk is fel tudunk készülni, de az FMC-Agro előrejelzési rendszerét is segítségül hívhatjuk – tudtuk meg a podcastből. A BIOFIX nevű, hőösszegre alapozott előrejelzés ugyanis az első Coragen® 20 SC rovarölő szerrel történő permetezés idejét a mért pontokon kiszámítja nekünk. A módszer lényege, hogy csapdázással rögzítjük a rajzáskezdetet, innentől pedig a napi átlaghőmérsékletek 10°C feletti részét pedig összeadjuk. Ha az így kapott érték eléri az 55-60 hőösszeget, meg kell kezdenünk a védekezést, amit 2-3 hét kihagyással érdemes megismételnünk. A Coragen® 20 SC rovarölő szer hosszú tartamhatású, tojás- és lárvaölő hatása is van, így a segítségével végzett 2 kezelés akkor is segít, amikor elhúzódik az első nemzedék vagy akár összefolyik a másodikkal. Ha az első nemzedék ellen kihasználtuk a 2 védekezési lehetőséget a Coragen® 20 SC rovarölő szerrel, akkor  a második nemzedék ellen  célszerű a Nexsuba™ rovarölő szert használnunk. A második nemzedék rajzása ugyanis június végétől szeptemberig is eltarthat, tojást is többet raknak, kifejlődésük is rövidebb a magasabb hőmérséklet miatt.

Lesz idén diósbeiglink? Meg tudjuk menteni a dióültetvényünket?

A dióburok-fúrólégy több, mint 10 éve van velünk, folyamatosan számolnunk kell a kártételével, amikor a nyüvek a dió zöld héját megrágják, amitől a megfeketedő, ragacsos, olykor penészes diónk nem lesz eladható, már „nem lesz piacos”. Ráadásul a diónk zöme le is hullhat idő előtt. Az almamoly ellen engedélyezett Coragen® 20 SC rovarölő szerrel akár a dióburok-fúrólégy ellen is megfelelő hatékonyságot érhetünk el. A védekezést blokkszerűen kell végeznünk a tökéletes lefedéshez, és szükség esetén 2-szer is elvégezhetjük 0,175-0,2 l/ha dózisban, 600-1000 l/ha permetlével kijuttatva. Gribek Dani kiskertjében is lehet újra dió – tudtuk meg a podcastből –, ugyanis a rovarölő szert ampullás kiszerelésben is elérhetjük már.

A klímaváltozás kapcsán a Kárpát-medencében új rovarfajok tűntek fel

A keleti cseresznyelégy több termelő életét is megkeserítette a közelmúltban, ráadásul „utólag”. A kártevő ugyanis a szedés előtti időszakára időzíti a peterakást, így gyanútlanul szedi le a termelő a gyümölcsöt, majd indítja útjára akár kamionszámra az akkor még egészségesnek látszó cseresznyét. A kártétel azonban csak pár nappal később, épp az átvételkor fog realizálódni a nyűvek megjelenésével, aminek gyakran az áru visszafordítása lesz a következménye. Ezt tudjuk megelőzni az Exirel® rovarölő szerrel, a kontakt és felszívódó hatású rovarölő ugyanis másfél hetes tartamhatással rendelkezik. A szer egyébként nemcsak a cseresznyelégy, hanem az egyre több gyümölcsösben megjelenő foltosszárnyú muslica ellen is hatásos.

Aki lemaradt a podcastról, az FMC youtube-csatornáján visszanézheti: Szakmai beszélgetés a gyümölcsök védelméről, ahol a korábbi témák is megtalálhatóak, így pl. az FMC Szezonnyitó kertészeti beszélgetése és a Burgonyáról szóló szakmai beszélgetése is visszanézhető.

FMC