fbpx

Sávok, bevétel, profit – A kevesebb néha több

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 07.

Az Amazone az Agravis-szal és a Schmotzerrel együttműködve egy új agrotechnikai módszert vizsgál, amelyben a növényeket rögzített sorokban termesztik. A kísérlet lényege, hogy kiderüljön, fenntartható-e a profit kisebb inputbevitel mellett.

sávos művelés
Sok bevétel, vagy nagy profit? Most utánaszámolnak (forrás: vogelsang.info)

Sávos művelés eltolt sorokkal

A kapásnövényeket 50 centiméteres sortávolsággal vetik, a kalászsosok pedig 50 centis sortávval, de ikersorosan kerülnek a földbe. A sorközöket vagy kapálják, vagy olyan társnövényekkel, takarónövényekkel borítják, amelyek természetes módon támogatják a főnövény fejlődését. A sorok lehetnek rögzítettek, vagy a következő évben 25 cm-rel odébb lehet tolni őket, így a főnövény ki tudja használni az előző évi takarónövény előveteményhatását.

Permetezés és műtrágyázás

A vegyszeres növényvédelem és a műtrágyázás a sorokra koncentrál, ehhez RTK-GPS és kameravezérlés szükséges. A gyomirtást a sorközök kapálásával vagy takarónövényekkel oldják meg. A takarónövények csökkentik a talajeróziót és aszályban párásabbá teszik a levegőt az állományban. Igaz, ez egyben vízvesztéssel is jár.

Bevétel vagy profit?

A Controlled Row Farming kísérletekben a három vállalat két különböző szemléletmódot tesztel. Az egyikben a maximális bevételre összpontosítanak – ekkor a rivális növények jelentette konkurenciát kikapcsolják. A másikban a biológiai sokféleséget arra használják fel, hogy a kivitt műtrágya és növényvédő szer mennyiségét csökkentsék – itt a profit szinten tartása vagy növelése a cél.

A hazai tapasztalatok leginkább a termésbiztonság javulását erősítik meg, lásd cikkünket: Két példa, két módszer: tapasztalatok a sávműveléssel.