fbpx

Kis geometriájú rakodógépek műszaki megoldásai

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 18.

A mezőgazdasági üzemekben a termelés folyamatosságát biztosító anyagmozgatási, rakodási feladatok vagy egyes kiegészítő, kommunális feladatok ellátására rendszerint nagyon szűk, kicsi mozgásterület áll rendelkezésre. Ezek a feladatok legnagyobbrészt az állattenyésztésben – istállókban, zárt és nyílt épületekben, tárolótereken – vagy akár üzemi területek gondozása során adódnak. Az ilyen körülmények közötti rakodási, anyagmozgatási feladatok elvégzésére fejlesztették ki a kis geometriai méretekkel, helyszükséglettel dolgozó rakodógépeket.

A kis rakodási, anyagmozgatási területen történő jó manőverezőképességük révén ezek akár speciális – pl. katonai – feladatok vagy, távirányítási és -vezérlési lehetőségeikkel, veszélyes helyzetek megoldására is használhatók (1. kép). Természetesen ezek a kisméretű gépek – konstrukciós kialakításukat, üzemeltetési paramétereiket, komfortfokozatukat tekintve – a nagyobb testvéreikhez hasonlóak.

homlokrakodó
1. kép. A kis geometriájú gépek akár katonai feladatokat is elvégezhetnek

A gyártók, illetve a konstruktőrök a széles körű alkalmazási igények kielégítésére a gyártmányaikban, illetve a típuskínálatukban az említett konstrukciók szinte valamennyi változatát szerepeltetik (lásd pl. Bobcat típusok). Az előzőekben említett széles körű alkalmazástechnológiának való megfelelés érdekében a kis geometriájú homlokrakodó gépekhez a gyártók, illetve konstruktőrök sokféle mezőgazdasági, építőipari, földmunkavégző és akár erdészeti munkaeszközöket is kifejlesztettek.

A kis rakodási, anyagmozgatási területen mozgó rakodógépek építési módjuk szerint csúszókormányzású, törzscsuklós és fix vázas, négykerék-kormányzású konstrukciók lehetnek.

Csúszókerék-kormányzású gépek

A csúszókerék-kormányzású homlokrakodó gépek kiforrott konstrukciók: a kis rakodásihely-szükségletük mellett – mivel helyben akár „sarkon” is tudnak fordulni – méretükhöz képest nagy szakítóerővel rendelkeznek. Ez azonban a gém, a vázszerkezet, valamint a járószerkezet nagy mechanikai igénybevételével jár. A nagy szilárdsági igénybevétel elviselésére a csúszókerék-kormányzású homlokrakodó gépek teherviselő váza nagy szilárdságú durvalemezből kialakított hegesztett szerkezet. A vázszerkezet hátsó részén kialakított bakokhoz kapcsolódik csapokon keresztül a két, egymással párhuzamos emelőgém (2. kép).

gumikerekes gép
2. kép. Klasszikus építésű gumikerekes gép

Az emelőgém végéhez csatlakoztathatók, a különböző anyagok rakodására kialakított munkaeszközök. Az emelőgém és a munkaeszközök üzemeltetése kettős működésű hidraulikus munkahengerekkel, joystick rendszerű vezérléssel történik. A csúszókerék-kormányzású gépeket kétoldalt oldható tengelykapcsolókon keresztül hajtott, fékezett futómű támasztja alá, mely biztosítja a csúszókerekes, akár helyben „sarkon” fordulásos kormányzás megvalósítását. Egyes típusoknál a gumiabroncsozású járókerekek helyére gumihevederes járószerkezetet építenek (3. kép).

gumihevederes rakodó
3. kép. A gumiabroncsok kiváltására vagy amellett gyakran alkalmazzák a gumihevederes járószerkezetet

A csúszókerék-kormányzású gépek egyes gyártmányainál még a „gyalog” működtetésű változat is megtalálható. Ezeknek a gépeknek a konstrukciója – a kezelőfülkét leszámítva –, vezérlése, működtetése a magajáró változatokéhoz teljesen hasonló (4. kép).

homlokrakodós gép
4. kép. Egészen kis helyigényű homlokrakodó

Törzscsuklós kormányzású változatok

A kis geometriájú homlokrakodó gépek másik csoportjába a törzscsuklós vagy más néven derékcsuklós kormányzású gépek tartoznak. A kis törzscsuklós gépek vázszerkezete osztott kivitelű, durvalemezből kialakított hegesztett szerkezet. A vázszerkezet mellső és hátsó része függőleges királycsappal kapcsolódik egymáshoz. A vázszerkezetet merev hátsó és mellső híd, illetve mellső tengely támasztja alá. A kis törzscsuklós homlokrakodók hátsó vázszerkezetében van beépítve a meghajtó erőforrás az üzemanyagtartállyal, a dízel- vagy elektromotor, illetve a hidraulikaszivattyú az olajtartállyal és a kezelőplatform. A mellső részére van építve a durvalemezből hegesztett, hidraulikus emelőmechanizmust tartó bak. A tartóbakhoz csapszeg segítségével kapcsolódik a szintén durvalemezű, kettő párhuzamos, vagy zártszelvényként kialakított emelőgém.

Egyes típusokon az emelőgém – az emelési magasság növelése céljából – teleszkópos kialakítású. A tartóbak képezi az emelőgém működését végző kettős működésű hidraulikus munkahenger támaszkodási felületét. A dugattyú másik támaszkodási felülete az emelőgémen van kialakítva. A munkaeszközök szinte valamennyi típusnál gyorscsatlakozókkal kapcsolódnak az emelőgéphez. A munkaeszközök mozgatását a tartóbakhoz vagy az emelőgép bakjához csatlakoztatott munkahenger végzi a különböző konstrukciójú mechanizmuson keresztül (5. kép).

rakodó
5. kép. Kis törzscsuklós homlokrakodó rakodókanállal

A merev vázszerkezetű homlokrakodók

A kis geometriájú rakodógépek harmadik csoportját a merev vázszerkezetű homlokrakodók alkotják. Ezeknél a gépeknél az egybeépített tartóváz hordozza a funkcionálisan működő szerkezeti részeket. A vázszerkezetet négykerék-kormányzású és négykerék-hajtású, merev, rugózatlan futómű támasztja alá. A mellső híd fölé építették az emelőgémet tartó bakot. Az emelőgém és a működtető hidraulikus munkahenger csatlakoztatása az eszközökben leírtakhoz hasonló kialakítású. A munkaeszközök ennél a konstrukciónál is gyorscsatlakozókkal kapcsolódnak az emelőgémhez, és a működtetésük is hasonlóan, kettős működésű hidraulikus munkahenger segítségével, mechanikusan történik (6. kép).

rakodó
6. kép. Merevvázas négykerék-kormányzású gép bálarakodásban

A kis geometriájú homlokrakodó gépek – az építési módjukból, a hajtás- és energiaátviteli megoldásaikból adódó mozgékonyságukból következően – nagyon széles körű mezőgazdasági, erdészeti, kommunális és építőipari alkalmazásra kerülnek.

Az ismertetett konstrukciójú kis geometriájú homlokrakodó gépek működését legtöbb esetben dízelüzemű belső égésű motor biztosítja. A beépített dízelmotorok teljesítménye a 25 LE/18 kW-tól akár az 50 LE/36 kW-ig is terjedhet. A dízelmotoros törzscsuklós és a merev vázas, négykerék-kormányzású gépek hidraulikus rendszerének energiaátvitele a járószerkezetet működtető nagynyomású, változtatható mennyiségszabályozású axiáldugattyús szivattyúból és változtatható lökettérfogatú motorokból, valamint az emelőszerkezetet működtető munkahidraulika-körből áll.

A dízelmotoros hajtás mellett az ismertetett konstrukciók elektromos meghajtású változatai is kifejlesztésre kerültek. Ezeknél a gépeknél az erőforrást, a lítiumion rendszerű akkumulátortelepek biztosítják. Ezeknél a dízelmotoros változatokhoz hasonlóan a járószerkezet hidromotorját vagy -motorjait működtető hidraulikaszivattyút egy nagyobb, míg az emelőszerkezet munkahengereit egy kisebb elektromotor hajtja meg. A hidraulikus rendszer vezérlése, vagyis a munkavégző szervek szinte valamennyi konstrukciós megoldásnál manuálisan, joystick vezérlőelemmel működnek. Ez a vezérlési megoldás egyes típusoknál távvezérlési lehetőséget is biztosít, ami különösen a veszélyes helyeken történő munkavégzésnél előnyös (7. kép).

rakodó
7. kép. Távvezérléssel a nehéz feladatok is megoldhatók

Széles munkaeszköz-választék

Az előzőekben említett széles körű felhasználói igények kielégítésére a kis geometriájú rakodógépekhez nagyon sokféle munkaeszköz került kifejlesztésre. A mezőgazdasági üzemekben, a növénytermesztési ágazatban az ömlesztett szemes termények, valamint ömlesztett anyagok rakodására a gépek emelőképességéhez igazodó, különböző raktérfogatú rakodókanalak csatlakoztathatók (8/a-b. kép).

Az állattenyésztésben, az istállókban, a kitrágyázási, trágyarakodási munkákhoz különböző tolólapok, trágyamarkoló munkaeszközök szerelhetők fel a gépekre, de a takarmányozásban, az etetőutakon befordítható tolólappal, a kiosztott takarmánykeverékek rendezésében is hasznos munkát végezhetnek. A takarmányok rakodására különböző bálaszorító-rakodó munkaszerszámok, a silózott, szecskázott anyagok kitermelésére pedig a silóvágóval szerelt munkaeszközök kerültek kialakításra.

Az üzemi területeken, telepeken hidromotorral hajtott seprőadapterek, a szórványterületek kommunális munkáinak elvégzésére pedig egyes típusokhoz kifejlesztett kis munkaszélességű rotációs kaszák állnak rendelkezésre (9. kép).

kaszával szerelt gép
9. kép. A rotációs kaszával szerelt gép szórványterületek karbantartását is elvégezheti

Az alkalmazási lehetőségeket bővítik erdészeti felhasználási céllal a különböző rönkmarkoló munkaeszközök. Az építési és földmunkák végzésére pedig – elsősorban a csúszókerék-kormányzású gépekhez – markolókanalak, harapókanalak, hegybontó vagy akár hidromotoros hajtású fúróeszközök is felszerelhetők a gépekre. A munkaeszközök kivétel nélkül helyezőcsapokkal, prizmákkal mechanikus gyorscsatlakozókkal csatlakoztathatók az emelőgém végére. A munkaeszközöket működtető hidraulikus fogyasztók, munkahengerek vagy gödörfúrók hidraulikus csővezetékei pedig csöpögésmentes gyorscsatlakozóval kapcsolódnak a munkagéphez (10. kép).

csatlakoztatás
10. kép. A munkaeszközök csatlakoztatása

A különböző konstrukciójú csúszókerék-kormányzású gépek néhány fontosabb és a funkcióra jellemző adatát az 1. táblázat tartalmazza.

A táblázatba – terjedelmi okok miatt – csak néhány gyártó néhány típusának a konstrukcióra és működési módra jellemző fontosabb műszaki adata fért bele. Ezeken kívül még számos gyártó széles típusválasztéka is jelen van a piacon.

táblázat
1. táblázat. Néhány kis geometriájú rakodógép fontosabb műszaki adatai (dízelmotoros változatok)

SZERZŐ: DR. KELEMEN ZSOLT, GÖDÖLLŐ