fbpx

Csúcstechnológiájú, hatékony munkagépek az ültetvényekben

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 19.

Ötállomásos országos roadshow-n mutatta be az Agrolánc Kft. a gazdáknak korszerű, költséghatékony kertészeti kistraktorjait, munkagépeit, melyeket elsősorban szőlőültetvényekbe, gyümölcsösökbe ajánlanak.

Antonio Carraro ültetvénytraktor munka közben
Szőlőültetvényben a kistraktor sorközművelés közben (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az utolsó állomás, Solt

A mezőgazdasági és kommunális gépek, munkaeszközök értékesítésével foglalkozó vállalkozás április közepén kezdte meg az országjárást. Ennek során bemutatták a korszerű, törzscsuklós kis-, közepes és nagyteljesítményű Antonio Carraro ültetvénytraktorokat, valamint Rinieri és Forigo munkaeszközöket. Április hónapban az érdeklődő gazdák, partnerek Lencsefalun, Villányban, Csabacsűdön, Egerben és Solton tekinthették meg akár munka közben is a legújabb szőlő- és gyümölcsösművelő traktorokat és munkagépkapcsolatokat.

Portálunk az utolsó állomáson vett részt a szemléletes, baráti hangvételű gépbemutatón, melynek helyszínét a solti Báslána Borászat biztosította szőlőültetvényében. A többi helyszínre is jellemző volt, hogy elsősorban szőlős területeken, de változó talajon dolgoztak a gépkapcsolatok, de almásban is megtekinthetők voltak az ültetvényápolás professzionális erőgépei és munkaeszközei.

Antonio Carraro ültetvénytraktorok bemutatója
A solti bemutatón számos gépkapcsolat előnyeit ismertették a szakemberek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az Antonio Carraro ültetvénytraktorai közül az alábbiakat nézhettük meg:

A gépek egyik fő jellemzője a Carraro által szabadalmaztatott ACTIO alváz, amely 15 fokos szögelfordulást biztosít az első és a hátsó híd között, így bármilyen terepen folyamatosan jó a talajtapadás. Ezáltal a traktor vonóerő-leadása állandó, illetve a menetstabilitása biztosított. Az erőgépek bukókerettel ellátottak, de opcionálisan rendelhetők alacsony vagy normál méretű fülkével is, melyek igény szerint fűthetők, légkondicionáltak.

Az olasz gyár jellemzően négy egyforma kerékmérettel hozza forgalomba az egyes modelleket, de rendelhetők hátra nagyobb kerekek is. Azonban a megfordítható kormány–ülés rendszer lényege pont az, hogy az ültetvényápolásban alkalmazott, valamennyi tolt és vontatott munkaeszköz egyaránt csatolható és alkalmazható attól függetlenül, hogy merre van az „előre”. A keskeny felépítményű traktorokkal gyakorlatilag bármilyen korszerű technológiának megfelelő szőlő- vagy egyéb ültetvénybe be tudunk menni.

A változó hasmagasságú modellek lehetővé teszik a különböző mezőgazdasági kultúrákban, eltérő talajviszonyok közötti munkavégzést. A nagyobb átmérőjű hátsó kerekekkel, szélesebb tengellyel és magasabb hasmagassággal gyártott, erősebb traktorok a szántóföldi vagy erdészeti célú alkalmazást is lehetővé teszik.

Antonio Carraro ültetvénytraktor
Az egyedi alváznak köszönhetően mind a négy kerék a talajon van, még egyenetlen felszínen is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Több munkaeszközt is bemutattak a szőlőültetvényben:

  • Rinieri Bio Dynamic passzív művelőeszköz soraljművelő csillagtárcsával;
  • Rinieri IC 4L mélyműtrágyázó;
  • Rinieri Turbo Evo soraljművelő horolókéssel, illetve törzstisztítófejjel;
  • Rinieri felszedő rotoros, kalapácsos nyesedékzúzó;
  • Rinieri FRM 16D rugós ültetvénytárcsa;
  • Forigo mechanikusan kitolható talajmaró.

A Rinieri gépcsalád gyártó szintén a szőlő– és gyümölcsszektort vette célba, igen széles palettával rendelkezik, hogy a gazdák a kézi munkaerőt ki tudják váltani. A legnagyobb hatásfokú gépi gyomirtás érdekében a passzív művelőeszközök állása, dőlésszöge állítható. Maguk az eszközök általában kombinálhatók, tárcsákkal kiegészíthetők.

A felszedőrotoros nyesedékzúzó előnye, hogy nem kell a talajba beleengedni a kalapácsokat a tökéletes munka érdekében. Amennyiben megfelelően, a talajviszonyokhoz igazítva állítják be a munkagépet, a rotorok felszedik és továbbítják a kalapácsokhoz a venyigét, vagy a fásszárú nyesedéket. Így a talaj sem lesz annyira kiszárítva, jobban megmarad a nedvesség, illetve a levegő mozgása is kevesebb homok mozgat meg.

Antonio Carraro ültetvénytraktor a bemutatón
A venyige zúzását is megtekinthették a gazdák (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A nehezen megközelíthető helyeken is el tudja végezni a karbantartási munkákat

A sorközök kaszálására is költséghatékony megoldást mutattak be a mezőgazdasági és kommunális gépek, munkaeszközök értékesítésével foglalkozó cég szakemberei. Egy távirányítású Barbieri rézsűkaszát tekinthettek meg az érdeklődők munka közben.

A kompakt, benzinmotoros, sokoldalú munkagép alkalmas szőlő- és gyümölcsültetvények sorközének nyírására. Különböző változatai eltérő vastagságú fásszárú növényekkel is megbirkóznak. Vágómagassága 3-15 cm-ig állítható, távirányítója közel 200 m-es hatótávval rendelkezik. Nehezen megközelíthető, 35-45 fokos területek karbantartása is megoldható vele, ugyanis gumihevederes járószerkezetének köszönhetően terepjáró képessége kiváló.

A távirányítós munkagép – bukószerkezetének és a megerősített kaszaasztalnak köszönhetően – nem rongálódik, illetve elboldogul azokkal az akadályokkal, melyeket egy rézsűkaszának le kell győznie.

Barbieri rézsűkasza munka közben
A gumihevederes talpaknak köszönhetően nem süllyed el, a homokot is vígan bírja, talajtömörödöttség nem marad utána (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nulla károsanyag-kibocsátás, csendes működés

A rendezvény utolsó szakmai programja a TORO elektromos járművek voltak. Az alacsony karbantartási költséggel üzemeltethető, kedvező vontatási és teherbírási paraméterekkel bíró elektromos hajtással bíró gépek sokoldalúan alkalmazhatók az ültetvényekben, illetve a borászatokban. Különböző felépítményüknek, megfelelő függesztésüknek köszönhetően személyek, vagy eszközök, termények szállítására is igénybe vehetők, ez mellett még terepjáróképességük is kiemelkedő.

Platós változatának terhelhetősége 363 kg, de erősített vonószemmel van ellátva, így akár ugyanennyi súlyt vontatni is tud.