fbpx

Három pályázat az élelmiszeripari fejlesztésekhez

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 19.

Három méretkategória számára nyílik pályázati lehetőség az elsődleges élelmiszer-feldolgozásban és a borászatban. Lássuk az étlapot!

 

almale gyartas
Almalét kicsiben is érdemes gyártani (forrás: tapolcaiujsag.hu)

 

Két héten belül három élelmiszeripari beruházási lehetőséggel ismerkedhettek meg azok, akik figyelmesen követték a híreket. A Vidékfejlesztési Programon belül két pályázati tervezet jelent meg a „kis” és a „nagy” élelmiszeripari beruházásokra, valamint május 10-én újra megnyílt a külgazdasági és külügyminisztérium Versenyképesség-növelő támogatása, ami a legnagyobb vállalkozásokat szolgálja.

 

„Kis” élelmiszeripari pályázat

50 milliárd forintos keretösszeggel tervezik meghirdetni a kisebb élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt pályázatot. (Itt írtunk róla.) A kérelmezői mezőnyt erősen szűri, hogy vagy alapvetően mezőgazdasági alapanyagtermelésből kell élnie a kérelmező vállalkozásnak, vagy ezt feldolgozó mikro-, illetve kisvállalkozásnak kell minősülnie. Ez a pályázat a kisebb, de már feldolgozással is foglalkozó családi vállalkozásoknak szól.

A keretösszeg elsősorban az élelmiszeripari üzemek és borászatok technológiai megújulását támogatja, beleértve az anyagmozgatás és szállítás gépeinek (rakodók, teherautók) beszerzését is maximum 100 millió forint erejéig, 50%-os támogatási hányaddal. A pályázat keretében semmilyen építési beruházás nem támogatható, kivéve azt, amelyik a megújuló energia kiépítéséhez szükséges. A kérelmeket július 7. és augusztus 31. között több szakaszban bírálják el. Az elnyert összeg fele előlegként kérhető.

 

„Nagy” élelmiszeripari pályázat

Ebben az esetben a megpályázható minimum összeg a 100 millió forint, és maximum 5 milliárd forint kérhető a fejlesztésekre. A tervezet szerint a rendelkezésre álló forrás 200 milliárd forint, amiből 40 milliárdot kifejezetten a borászati üzemek részére határoltak el. A támogatást a termeléshez szükséges eszközökre, gépekre, az anyagmozgatás és áruszállítás járműveire, továbbá építkezésre is fel lehet használni. Itt is hangsúlyos elem az energetikai hatékonyság növelése. Figyelem, a pályázónak választania kell, hogy a „kis” vagy a „nagy” élelmiszeripari pályázaton indul-e, mert a kettő együtt nem támogatható. A pályázatok szeptember 13-tól december 7-ig több szakaszban kerülnek elbírálásra. Az előleg mértéke: 50%.

 

Nagyvállalatok terjeszkedéséhez

Egyedi elbírálással közép- és nagyvállalatok számíthatnak fejlesztési támogatásra a 7/2020. (IV.16.) KKM rendelet alapján. Azok igényelhetnek támogatást, akik legalább 50 főt foglalkoztatnak, és árbevételük vagy megrendelés-állományuk a koronavírus miatt legalább 25%-kal visszaesett. A támogatás feltétele minimum 2 millió euró értékű beruházás megvalósítása, valamint a meglévő munkavállalói létszám fenntartása mellett minimum 25 új munkahely megteremtése, vagy a vállalati árbevétel és bértömeg tekintetében 15%-os növekmény elérése, és ezen növekmény fenntartása a beruházás befejezését követő két évben.

A támogatás maximális mértéke 1,8 millió euró (651 millió forint), azzal, hogy a fejlett megyékben a támogatás mértéke nem haladhatja meg a beruházási költségek 20%-át, míg a kevésbé fejlett megyékben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Baranya megye) a beruházási költségek 33%-át. A támogatás 25%-a eszközökre, gépekre, licencek, know-how megszerzésére, 75%-a ingatlanvásárlásra fordítható. A rendelkezésre álló keret 30 milliárd forint. A támogatásra a pályázatok már beadhatók, a pályázati ablak egészen 2022. december 31-ig nyitva áll. Támogatói döntés esetén 100% előlegkifizetésrténik.