fbpx

Almából bőven van, a körte viszont kevés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 07.

Az Alma- és Körte Világszövetség adatai szerint az európai közösségben a tavalyi gyenge év után most sokkal több az alma, a körte viszont nagyon kevés. Az USA-ban viszont éppen az utóbbiból nagy a kínálat.

Golden alma raktáron
Idén nálunk is jóval több a Golden alma (forrás: jofogas.hu)

Jól és rosszul sikerült fajták

A WAPA (Alma- és Körte Világszövetség) közzé tette a február elsejei alma- és körtekészletek adatait. A számok azt mutatják, hogy Európában most 7,2%-kal több alma van raktáron, mint 2021-ben, elérve a 3,6 millió tonnát. Ez elsősorban a Red Jonaprince (+35,9% vs 2021), a Golden Delicious (+22,5%), a Gála (+19,9%) és a Jonagold (+17,2%) termésnövekedésének köszönhető, míg több fajta mennyisége csökkent, leginkább a Cripps Pink (-17,3%) és a Granny Smith (-13,2%).

Hozzá kell tennünk, hogy a fehérorosz embargó is tehet róla, hogy idén az exportra szánt lengyel alma nagy része a raktárban pihen. Az ottani termelők fel is léptek az eladhatatlan készletek miatt: blokád alá helyezték az ország egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncának (Jeronimo Martins) elosztóközpontját.

Ellentétben az almával a körtekészletek most 30%-kal kisebbek az unióban, mint tavaly ilyenkor voltak, 408 ezer tonnára tehetők. Ennek oka elsősorban az olaszországi nagymértékű terméscsökkenés (-83,2%).

EU alma- és körtekészlet

Az USA-ban bőséges a körtekínálat

Az USA-ban az almakészletek 2022. február 1-jén szűk 1,5 millió tonnát tettek ki (-0,8% vs 2021). A stabil mennyiség annak köszönhető, hogy Granny Smith 26,9%-os termésnövekedése kompenzálta a többi fontos fajta terméskiesését, ilyen volt például a Fuji (-19,1%), a Red Delicious (-12,6%) és a Gála (-9,3%). Az USA körtekészlete szűk 150 ezer tonnát tett ki február elsején, 32 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál.