fbpx

Erősen indult az eperszezon, a magyar szamóca is elstartolt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 24.

A lassú tavasz mindig jó az eperszezonnak, mert kevésbé csúszik össze a déli és az északi régiók, illetve a szabadföldi és a takarásos termesztés kínálata. A szezon eleje erősen indult Európában, a magyar eper nemrég kapcsolódott be a versenybe.

szamóca
A fólia alatt készülő Calindát nemcsak méretre, ízre is dicsérik (forrás: fruittoday.com)

Egyre többet süt ki a nap a tengerparti országokban, az eperkínálat ennek megfelelően dinamikusan emelkedik Európában. A belga a Special Fruit munkatársa, Polina Valkanova azonban nem lát nagy konkurenciaharcot a nemzetek kínálata között, azok inkább kiegészítik egymást.

Erősödik a kereslet és megfelelő a kínálat

Polina szerint nagyon jó az idei spanyol eperszezon. „Szinte valamennyi európai országból erős a kereslet. Voltak hetek, amikor a korábbi évekhez képest 25-30 százalékkal drágábban tudtunk értékesíteni. Sőt, a tavalyihoz képest az időjárás is jobb, ami stabilan tartja a jó minőségű kínálatot. Promóció nélkül is sikeresnek látom az idei értékesítési szezont.”

Már egyre több eper érkezik a piacra Hollandiából és Belgiumból, de a helyi kínálat csak húsvét után válik számottevővé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve már nem lesz spanyol eper a piacon. Ennek elsősorban az az oka, hogy húsvét után Spanyolországban erősen csökkennek az árak, így a vásárlók szélesebb rétege is hozzáférhet a szamócához.

Még 30 napig súrlódásmentes a piac

A spanyol fajtaszortiment is javul, és egyre hosszabb időn keresztül képes megfelelő minőséget szolgáltatni a fogyasztók számára. A belga nagykereskedő a Calindát emeli ki közülük, mint amelyik képes javítani a spanyol szamóca ízletességéről alkotott fogyasztói összképet.

Polina szerint a túlkínálattól sem kell tartani a következő hetekben. „Egyes spanyol fajták nem bírják a melegedő időjárást, így ezek kikopnak a kínálatból, miközben április közepéig a holland és a belga epermennyiség is szerény ahhoz, hogy minden piacot elérjen. Az elkövetkező 30 nap tehát az egymást kiegészítő, tökéletes együttműködés időszaka lesz, amit idén az erős kereslet is hajt. Rendkívül pozitív érzésekkel tekintünk az idei szezonra.”

Induló kínálat Magyarországon

Magyarországon egy hete jelentek meg az első hazai eprek a kínálatban, az importhoz képest még rendkívül magas áron. A másodosztályt kilónként 3500-4000 forintért lehet beszerezni a nagybani piacon, míg az első osztályt 4400-5000 forintért. Az elsőosztályú import áru 2200-2600 forint között érhető el, ami azért érdekes, mert már vannak olyan kereskedelmi láncok, amelyek 1800-2000 forintos kilónkénti áron akciózzák az epret. A magyar szamóca április végére érheti el ezt az árszintet.