fbpx

Dupla mennyiségű eper szedhető a talaj nélküli rendszerben

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 05.

Nem egy északi nép, hanem az olasz állítja, hogy érdemes automatizált növényházakba, talajmentes közegbe helyezni a szamócatermesztést.

Több tőről több eper

Az eper talaj nélküli termesztése hatékonyabb és kedveltebb módszer, mint a hagyományos, ágyásos termesztés – állítja Gabriele Nicodemo, a Nicofruit csoport egyik vezetője. A 30 vállalkozást és 90 hektárt összefogó szövetkezet az „olasz csizma talpán” elhelyezkedő Basilicata régióban termel szamócát és kivit. Míg korábban a növényházakban takarófóliás bakhátakban folyt a termelés, újabban a talaj nélküli módszerre kezdenek átállni, mivel az meglepően sikeresnek bizonyult.

Nicofruit eper
Gabriele Nicodemo a talaj nélküli epersátorban (forrás: FreshPlaza)

A Combimetal Carrera által tervezett és épített termesztési rendszer lényege, hogy az ágyasokat kényelmes magasságba és csíramentes termesztőközegbe helyezi. A növénysorok egymáshoz képest eltolt magasságban helyezkednek el, hogy ne árnyékolják egymást. Tövenként akár 1 kilogramm epret lehet így betakarítani, ami jelentős növekedés a hagyományos ágyásokban eddig elért 650 grammos hozamhoz képest. Mindemellett egységnyi területen 50 százalékkal több növény helyezhető el, magyarán megduplázható a felületre vetített termés.

eper talaj nélkül
Sűrűbb tövek és magasabb hozam (forrás: Nicofruit)

Kényelmesebb és tisztább környezet

A munkakörülmények forradalmian jobbak, mint amikor egy ágyáshoz kellett lehajolnia a dolgozóknak, ami megkönnyíti a munkaerő megtartását, és gyorsítja a betakarítási folyamatot. A nagylégterű, 3,5 méteres gerincmagasságú növényházak jobb szellőzést és hőmérsékletszabályozást tesznek lehetővé, ami elengedhetetlen a szamóca optimális fejlődéséhez. A termesztőközeg pH-ját és vezetőképességét folyamatosan ellenőrzi a rendszer, és ehhez mérten állítja be a tápoldat összetételét. A talajmentes, zárt rendszerben egészen „steril” viszonyok teremthetők, ami a vegyszermentes termelés alapja. A folyamat végén pedig egy szennyeződésektől mentes, könnyen szedhető gyümölcsöt kapunk, sokkal nagyobb mennyiségben, mint a földi ágyásokból.

eper bakhátban
A bakhát csak a „földszinthez” képest kényelmesebb és tisztább (forrás: Nicofruit)

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Megjött a marokkói eper, és drágább, mint tavaly.