fbpx

Megjött a marokkói eper, és drágább, mint tavaly

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 29.

A marokkói eperszezon első ciklusa remek pénzügyi eredménnyel zárult – számol be Zouhir Daissoria marokkói termelő és exportőr. Mint mondja, két hete kezdték el a második termelési ciklust, ami június közepéig tart. A szezon végéig kevesebb lesz a friss és több a fagyasztott szamóca exportja.

marokkói eper
Kicsit hóka, de legalább drága (forrás: hortidaily.com)

Jó hozamok és magas árak

„Összességében eddig nagyon jól ment az értékesítés, az árak átlagosan 20-25%-kal voltak magasabbak, mint az előző szezonban, miközben a hozamok sem csökkentek” – örvend a marokkói. Zouhir szerint a drágulás a szamócaterület csökkenésének tudható be. „A marokkói eperágazat komoly termelési és értékesítési nehézségekkel küzdött az elmúlt években, ami sok termelőt arra késztetett, hogy más növényekre álljon át. A vetésterület csökkenése ebben a szezonban jelentős, Larache régióban 30%-os nagyságrendű.”

Hozzáteszi: a novembertől januárig tartó időszakban nem volt megfelelő az időjárás az eper számára, ami a gyümölcs deformálódásához és elszíneződéséhez vezetett, de aztán sokat javult a helyzet, és végül jobban zárták a szezont, mint egy évvel ezelőtt. Akkor volt hűvös, amikor a gyümölcsnek erre volt szüksége, és akkor meleg, amikor ez kellett.

Megjön a kedvük a termeléshez

A kereslet is jó volt – teszi hozzá Zouhir. „A helyi piac nagy mennyiségeket nyel el, különösen mivel a termelés csúcsa egybeesik a Ramadán hónapjával. Ami az exportot illeti, hagyományos piacaink, például az Egyesült Királyság és Spanyolország stabil keresletet mutatott, és először exportáltunk Malajziába.” (Itt írtunk róla, hogy a marokkói szamócaexportból több mint 80 százalékkal részesedik az Európai Unió, 2021-ben mintegy 125 millió dollárt hajtva a konyhájukra.)

A termelő szerint a szezon hátralévő része is ígéretesnek tűnik: „A fagyasztott szamóca ára 40%-kal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez azzal jár, hogy a termelők ismét érdeklődnek a szamóca iránt. Mi például azt tervezzük, hogy a következő szezonban 10%-kal növeljük eper termőterületét.”

Hazai árak

A budapesti Nagybani Piacon most 2500 forint körül mozog az import eper kilós ára, a vásárcsarnokokban 4300 és 6700 forint között lehet hozzájutni. A grafikon szerint tavalyhoz képest most valóban 20-25 százalékkal drágábban lehet ezt a gyümölcsöt beszerezni.

eper ára
Forrás: https://piaconline.hu/arak/