fbpx

A kertészeti termelés post harvest részével küzd Ukrajna

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 07.

A zöldség-gyümölcs termelés hamarabb megoldódott Ukrajnában, mint ezek feldolgozása, tárolása, ami nem csoda, tekintve ezek magas költségét. Az állam részben saját, részben külföldi támogatásokból igyekszik újra megépíteni az infrastruktúrát a biztonságosabb országrészekben, de ez nem megy máról holnapra. Ennek pedig közvetlen hatása van az ukrán piacra, a termelés jövedelmezőségére és a termelési kedvre.

bogyós gyümölcsök
Az áfonya frissen kerül exportra, de a málnát fagyasztani kellene, amihez még nincs elég kapacitás Ukrajnában (forrás: uaberries.com)

Menekülés a nyugati országrészbe

A háború előtt elsősorban Ukrajna déli régióiban termesztették a görögdinnyét, de ezek a területek orosz ellenőrzés alá kerültek. Emiatt 2022-ben átmeneti görögdinnyehiány keletkezett az ukrán piacon. 2023-ban az ország északi és nyugati területeire tevődött át a növény előálklítása, és sikerült a kieső herszoni régiót pótolni – mondja az Ukrán Gyümölcs- és Zöldségszövetség (UPOA) elnöke, Tarasz Bastanyik.

görögdinnye ukrán katona
2022 novemberében görögdinnyés tömegünnepléssel üdvözölték Herszon visszafoglalását az ukránok (forrás: instagram.com/ukraine)

A bogyós gyümölcsök termesztése viszont eleve Ukrajna nyugati régióiban volt jellemző, ezért nem csökkent az ukrán áfonya, eper és málna kibocsátása. Bár a belső fogyasztás az utóbbi kettőre épül, a jól exportálható áfonya termőterületében a háború idején is bővülés figyelhető meg. Ebben az évben a gazdálkodói visszajelzések alapján a legtöbb termelő további hektárokat telepít be – közli az elnök. A bogyós gyümölcsök közül a málna piaci pozíciója éppen azért ingott meg, mert túlkínálat lett belőle, ami még legalább egy éven át tartani fog, teszi hozzá.

Támogatás a fejlesztésekhez

Az agrárminisztérium támogatásai főként a gyümölcstelepítését és -termelést szolgálják, a post harvest folyamatot, tehát a válogatást, hűtést-tárolást kevésbé. Az építési, gépészeti beruházásokat a gazdasági minisztérium támogatja, de ezek a programok nem fedik le teljes mértékben a bogyótermesztéshez szükséges berendezéseket. „A málna fagyasztásához például nem rendelkezünk elegendő kapacitással” – jegyzi meg Bastanyik. A friss málna árának bezuhanása megakadályozható lett volna a feldolgozás fejlesztésével.

A kertészeti vállalkozások elindításához és fejlesztéséhez önkormányzati programok biztosítanak forrásokat nemzetközi adományokból. A zöldségek ára Ukrajnában is 2022-ben volt a legmagasabb, azóta csökken. Pillanatnyilag csak a burgonya ára kirívóan magas, de Bastanyik szerint ez 10 évente egyszer egyébként is előfordul. A zöldségek termelése is áttevődött a biztonságos régiókba, ahol most a termelők fele új belépő, másik fele pedig megnövelte termelési kapacitását, köszönhetően a támogatásoknak is.

Gyenge post harvest fázis, minimális nyereség

Az orosz invázióval megsemmisült e termékek tárolására és feldolgozására szolgáló infrastruktúra a déli országrészben, valamint az öntözés forrása, a Kahovka-tározó. Ez akkora veszteség, ami belátható időtávban helyrehozhatatlannak tűnik a régió számára, a nyugati területeken pedig még nem áll rendelkezésre megfelelő méretben. Ezért az értékesítési szezon elején eladási kényszerben vannak az ukrán termelők, később pedig bezuhan a kínálat, ami jelentős árhullámzást okoz a piacon. A határproblémák erősen érintik az exportot, és nagyon megdrágították a szállítást. Ez a termelés jövedelmezőségének erőteljes visszaesésével járt Ukrajnában.

Lásd még a témában:

Ukrán áfonya: az árzuhanást megfogta a sikeres export

Az ukrán málnából, áfonyából a lengyelek profitáltak – eddig

Répaáraink nem az ukrán, hanem a német szinthez igazodnak

Drága a hagyma? Az ukrán megoldja!

Varsó: Már nagyobb gond az orosz import, mint az ukrán