fbpx

Már lehet pályázni az ökotermékpálya kiválósági díjaira

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 07.

Idén adják át harmadik alkalommal az ökotermékpálya kiválósági díjait Brüsszelben. Pályázni bárkinek lehet, aki úgy érzi, valami egészen inspirálót alkotott akár a biotermelésben, akár biotermékek feldolgozásában, kereskedelmében vagy vendéglátóipari megjelenítésében. A nevezés végső határideje: május 12.

 zöldség kertész
A termékpálya minden szereplőjét megszólítják a kiválósági díjak (forrás: learn.uvm.edu)

2021 márciusában elfogadott Európai Ökológiai Cselekvési Terv ösztönzi az ökológiai termelést, de a biotermékek iránti fogyasztói kereslet növelését is szem előtt tartja. Ehhez többek között az ökológiai termelés előnyeivel kapcsolatos tudatosság növelése szükséges. Ennek érdekében évente kiválósági díjakkal honorálják az ökológiai értékláncban elért eredményeket – a termeléstől egészen a vendéglátásig.

Az uniós díjakat 7 különböző kategóriában osztják ki. Elsősorban az ökológiai termékek iránt elkötelezett, innovatív, fenntartható és inspiráló projektet keresnek, valódi hozzáadott értékkel. Pályázni 2024. május 12-ig lehet ezen az oldalon. Ugyanitt a nevezési folyamatot és az előbbi két év győzteseit is megtalálja az olvasó.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Öko viszonyok között is jól teljesítő magyar búzák.