fbpx

Az ukrán málnából, áfonyából a lengyelek profitáltak – eddig

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 01.

Ukrajna tanulékony. Rájött, hogy szélesítenie kell bogyósgyümölcs-vásárlóinak körét és javítani a feldolgozást, különben továbbra is nyomott áron kell eladnia a világ egyik legjobb málnáját és áfonyáját.

bogyós gyümölcs
Az ukrán bogyósok exportja viharos gyorsasággal fejlődik (forrás: good-time-invest.com)

Szélsebes exportbővülés

November végén Rotterdam adott helyet a bogyósgyümölcsök világpiaci helyzetét elemző kongresszusnak (Global Berry Congress), ahol nagy figyelmet fordítottak Ukrajna előretörésének. A háború ellenére az ukrán vállalatok tovább fokozták piaci jelenlétüket ebben a szegmensben. Kiderült: a top-20 bogyóspiaci szereplő között az utóbbi öt évben Ukrajna a leggyorsabban növekvő exportőr.

Az ukrán bogyósgyümölcsexport 2018 és 2022 között évente átlagosan 25%-kal nőtt, elsősorban a fagyasztott málnának köszönhetően. Az áfonyakivitel csak a közelmúltban kezdett el felfejlődni, de ezt látványos tempóban teszi. Másrészt a feldolgozás még nem erőssége az országnak, így a Lengyelországba szállított bogyósokból mintegy 100 millió dollár hozzáadott érték ott realizálódik, és nem Ukrajnában.

Nem lehet egyetlen vevőre alapozni

Így a lengyelek továbbra is tartani tudják előkelő pozíciójukat a friss és fagyasztott bogyók exportjában. Miután válogatták és újracsomagolták az ukrán bogyókat, ismét eladják azokat – többnyire az EU-n belül. Eközben Ukrajna a világ egyik legolcsóbb málnáját kínálja, ami ellentétben áll a kitűnő minőségével. Megfelelő csomagolásban és marketing mellett prémium áron is eladható lenne az ukrán málnahangzott el a kongresszuson.

Ukrajna gyakorlatilag egyetlen nagy vásárlótól függ, Lengyelországtól, ide pedig egyre nehezebb szállítmányokat indítania. Korábban az orosz piactól függtek hasonlóképpen. Az ország mostanában látta be, hogy muszáj diverzifikálnia az értékesítési csatornáit. A feldolgozás fejlesztésével és új vevők bevonásával az ukrán bogyós gyümölcs szegmens tovább bővülhetne.

A legígéretesebb a fagyasztott málna piaca, mivel sok országban csökkentették a növény termőterületét, miközben a világpiaci árak rendkívül alacsonyak maradtak. Ennek megfelelően a 2024/25-ös szezonban ismét megnőhet a málna iránti érdeklődés a világban, amiből Ukrajna profitálhat. Feltéve, hogy nem Lengyelország marad a szinte egyetlen vásárlója.

Kapcsolódó írásaink:

Óriási exportsikert értek el a málnával az ukránok
Túl kevés áfonya jön Peruból, magasak az árak
Fényes karrier vár az áfonyára Európában