fbpx

A rettegett paprikatripsz és természetes ellensége

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 29.

Hollandiában már évek óta jelen van egy új, délkelet-ázsiai kártevő, a paprikatripsz. Szerencsére kordában tartható egy természetes ellenséggel, de neki is elkél a segítség. Ha azonban beavatkozunk a természetes harcba, nézzük megjól, valójában kinek az oldalán vagyunk.

paprikatripsz
Thrips parvispinus – paprikatripsz (forrás: University of Georgia)

A biológiai kártevőirtásban használt természetes ellenségeknek eleinte támogatásra van szükségük ahhoz, hogy hosszú távon megtelepedjenek a növényállományban. Ezt el lehet érni kiegészítő táplálékkal. A probléma az, hogy a terített asztal a polifág kártevőknek is kedvez. Ezért a Wageningeni Egyetem üvegházi részlege vizsgálatot indított a különböző kiegészítő táplálékok hatásával kapcsolatban. A kutatás tárgya egy tripsz (Thrips parvispinus) és természetes ellensége, egy ragadozóatka (Transeius montdorensis) volt.

Kit támogatunk az etetéssel?

Az említett tripsz Délkelet-Ázsiából származik, csak néhány éve bukkant fel Hollandiában, elsőként a flamingóvirágokkal foglalkozó kertésztekben okozott nagy károkat. Imágói és lárvái a virágokat és a leveleket is megtámadták. Még rosszabb, hogy a kaliforniai paprikában is megjelentek, ezért a termelők paprikatripszként emlegetik.

A Transeius montdorensis ragadozóatka hatékony természetes ellensége ennek a tripsznek, de nehezen telepedik meg a flamingóvirágon, ezért folyton újra kell telepíteni. A termelők ezért gyakran kiegészítő táplálékkal, általában virágporral segítik a ragadozóatkát. Csakhogy maga a tripsz is sokféle táplálékot fogyaszt, többek között pollent is. Ezért nem árt tudni: valójában a kartevőnek vagy a predátornak segít-e a kertész, amikor etetni próbálja a segítőjét?

A tripszet hűvösen hagyja, a ragadozóatka imádja

A kutatók három kiegészítő táplálékkal kísérleteztek: gyékény pollenjével, az Artemia sóféreg petéivel (ezek valójában apró rákok, tartós petéiket haltápként lehet megvásárolni Magyarországon is) és egy másik atkafajjal (Thyreophagus entomophagus). Ezeket hetente frissítették a növényállományban.

A három eltérő táplálékforrásnak nem volt szignifikánsan eltérő hatása a tripszek szaporodására: a nőstények peterakását nem befolyásolta a kiegészítő táplálék minősége. A ragadozóatkák mindhárom táplálékforrás mellett hatékonyan tették a dolgukat, de lényegesen eredményesebben telepedtek meg a növényállományban, ha Artemia (sóféreg) petékkel látták el őket.

Ez azt jelenti, hogy van egy táplálékforrás, amelyik csak a ragadozóatkát hozza lázba, a tripszet nem, így csakis a számunkra hasznos szervezet megtelepedését segítjük vele. Ha nem akarunk hetente újabb atkaszállítmányt rendelni a gyér eredmények miatt, akkor vegyük fontolóra, hogy egyetlen Artemia-kezeléssel megoldható lehet a probléma.

Ez a cikkünk a témához kapcsolódik: Növényvédelem és –táplálás, gyökeres változás az agráriumban.