fbpx

Varsó: Már nagyobb gond az orosz import, mint az ukrán

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 02.

Lengyelország is észlelte, hogy ma már nem az ukrán gabona a legnagyobb tömegben érkező importáru, és a letteket követve irányt váltott.

lett és lengyel miniszterelnök
A lett és a lengyel miniszterelnök az orosz és fehérorosz import veszélyeiről egyeztet
(forrás: eng.lsm.lv/Gatis Rozenfelds)

Már több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy mióta a lengyelek blokkolják az ukrán határforgalmat, Fehéroroszországon és Litvánián keresztül lépnek be az országukba a közép-ázsiai és orosz mezőgazdasági termékek. Még a pénteken kezdődött litván határzár sem az orosz búzáról vagy hagymáról szól. A lengyel traktorok az ukrán tranzitszállítmányok unióssá minősítése és visszafordítása ellen tiltakoznak a Buzisko–Kálvária ellenőrzőponton. (Lásd: A lengyelek mostantól a litván határt is blokkolják.)

A lettek már léptek az orosz importtal szemben

Egy esemény azonban elgondolkodtatta a lengyel kormányzatot is. Lettországban is tüntetni kezdtek a gazdák, mire Riga február 22-én bejelentette: saját hatáskörben 2025. július 1-ig megtiltja az Oroszországból és Fehéroroszországból – akár közvetítőkön keresztül – érkező mezőgazdasági és takarmánytermékek behozatalát. (A közvetítő alatt lényegében Litvánia értendő.) Lettország elsősorban takarmánybúzát és takarmányárpát, illetve napraforgómagot importál keleti irányól, a háború hatására ezek behozatala 3,5-, illetve 4,5-szeresére nőtt.

Hasonlóra készül Lengyelország

Donald Tusk lengyel miniszterelnök február 29-én (csütörtökön) jelentette be, hogy „alaposan elemzi” Lettország döntését, és nem zárja ki hasonló intézkedések alkalmazását Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben. (Tudni érdemes, hogy a háborús szankciók elviekben nem érintik az orosz/fehérorosz mezőgazdasági termékek importját, a gyakorlatban ezt a banki tranzakciók korlátozásával akadályozza az EU.)

„A gabonatúlkínálat és az egyenlőtlen verseny problémája nemcsak az Ukrajnával folytatott kereskedelemben áll fenn, hanem az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező szállítmányok következménye is” – mutatott rá Tusk a lett miniszterelnökkel, Evika Siliņával való találkozót követően. A két ország vezetője megállapodott abban, hogy egyesítik erőiket az Orosz Föderációból és Fehéroroszországból érkező élelmiszerimporttal szemben.