fbpx

Drága a hagyma? Az ukrán megoldja!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 27.

Az ukrán hagymaárak annak ellenére stabilak, hogy a szomszédos EU-tagországokban erős drágulás kezdődött, különösen Lengyelországban, ahol az árak már meghaladják a tavaly ilyenkor mért szintet. Így a moldáv készletek kiapadásával az ukránok előtt nyílt meg az út az unió hagymapiacára.

hagyma
A legszebb fejeket kiválogatják és exportálják az EU-ba

Megfeleződtek a hagymaárak Ukrajnában

Ukrajnában fele annyiba kerül most egy kiló hagyma, mint egy évvel ezelőtt, nagyjából a sokéves átlagnak felel meg, kilónként 34 amerikai cent (120 Ft). A növekvő uniós hagymaárak hatására Ukrajna januárjában megkezdte a kiszállítást Romániába. „Románia korábban Moldovából importált hagymát, de mivel a moldáv készletek lecsökkentek, az árak pedig nőni kezdtek, a román kereskedők átálltak az ukrán hagymára” – mondja egy zöldség-gyümölcs kereskedelemmel és logisztikával foglalkozó szakember, Fedir Rybalko.

„A hagyma ára Ukrajnában stabil, minőségtől, régiótól és tételnagyságtól függően 10-15 hrivnya között mozog (95-140 Ft/kg). Az elmúlt hetekben sok kis méretű és gyenge minőségű vöröshagyma jelent meg az ukrán boltokban, ami véleményem szerint annak köszönhető, hogy a jobb tételek elmentek exportra és a nemzetközi áruházláncok kínálatába. A maradékot legfeljebb 7 hrivnyáért (66 Ft/kg) lehet árusítani, ami viszont segít enyhíteni a piaci feszültséget” – vélekedik Oleksandr Khorev, a FAO nemzetközi szakértője.

Helyreállt a termelés

Ukrajna a harcokban elvesztette a legfőbb termőterületet Herszon régióban, és ezzel a hagymatermesztés és manipulálás teljes eszközparkjának mintegy 80%-át, ennek ellenére egy év alatt helyre tudta állítani a kibocsátást. Ma már jövedelmezően tudnak hagymát exportálni az EU-ba, bár igaz, hogy még csak kis mennyiségben, havonta 400-500 tonnát. Az export maga után húzza belföldi árakat is, különösen a jó minőségű termékek terén.

A Mezőhír december elején írta meg, hogy Aki tárolni tud, örülhet: ismét hagymahiány várható.