fbpx

Ukrajna békülékeny hangra váltott

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 07.

Az ukrán-lengyel kapcsolatokban tapasztalható feszültség csökkentése érdekében Kijev kész elfogadni az EU-val folytatott kereskedelem korlátozását, de sürgeti, hogy a közösség tiltsa be az Orosz Föderációból származó gabonaimportot. Ezzel a lengyelek javaslatához csatlakoztak, akik szintén ezt várják a Bizottságtól.

Ukrajna Lengyelország
Már egyáltalán nem szállítanak a szárazföldön kukoricát, és másban is engednének az ukránok (forrás: ankasam.org)

Ne jöjjön az orosz gabona sem!

Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese, Tarasz Kacska a Financial Times-nak nyilatkozva azt mondta, hogy hazája el tudja fogadni a mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló exportjának korlátozását, de csak abban az esetben, ha az EU megtiltja a Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül beáramló orosz importot is. Hangsúlyozta: már nem az ukrán, hanem az orosz búza okoz gondokat a lengyel gazdáknak. Ezt maga Varsó is így látja. (Lásd: Varsó: Már nagyobb gond az orosz import, mint az ukrán.) Az ukrán hatóságok emellett azzal is vádolják az Orosz Föderációt, hogy közrejátszott a lengyelek Ukrajna elleni hangolásában.

Belemennek a korlátozásokba

T. Kacska szerint Ukrajna hatóságai támogatják a Brüsszel által júniustól javasolt korlátozást az ukrán cukor, baromfi és tojás behozatalára, valamint azt, hogy egyes országok saját hatáskörben megtilthassák az ukrán agrártermékek beszállítását, kivéve, ha azok tranzitáruként egy másik célállomás felé tartanak. Támogatja Kijev azt is, hogy ne szárazföldön, hanem tengeri úton érkezzen a kukorica Olaszországba és Spanyolországba.

„Az öt szomszédos EU-tagállamba önként leállítottuk a kukorica exportját, de 2023-ban így is rekordmennyiségű, 15 millió tonnát exportáltunk belőle az EU-ba, hiszen jelentős kereslet volt rá az uniós termelés csökkenése miatt” – mondta a miniszterhelyettes, aki még egyszer kiemelte: eredendően nem ukrán, hanem lengyel kérés az Európai Bizottság felé az orosz/fehérorosz agrárimport megtiltása.