fbpx

Nagy István: összmagyar agráriumban gondolkodunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 06.

Támogatandó a székelyföldi magyarság mezőgazdasági tudása és információkkal való ellátása. A szakminiszter szerint ez az anyaország számára is hasznos lehet.

 

szekely-magyar agrarkapcsolat
Erősödő székely-magyar agrárkapcsolat (Forrás: kormany.hu)

 

Összmagyar agráriumban gondolkodunk, amely mind a külhoni, mind az anyaországi mezőgazdaság számára gyümölcsöző fejlődést jelent” – közölte Nagy István agrárminiszter, miután csütörtökön hivatalában fogadta Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, Hajdu Gábort, Hargita megye parlamenti képviselőjét, Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét, valamint Becze Istvánt, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökét. A találkozón a felek egyeztettek abban, hogy a jövőbeni együttműködés irányait és a fejlesztendő területeket kulcsfontosságú kérdésnek tekintik a külhoni magyarság szülőföldön való megtartása érdekében. A miniszter hangsúlyozta, az agrártárca kiemelt figyelmet fordít a székelyföldi agrárkapcsolatok fejlesztésére. Ennek eredményei ugyanis az egész magyar mezőgazdaság számára hasznosak.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy a tárca Kárpát-medencei együttműködési programjának egyik elemét képezi a külhoni magyar nyelvű agrárszakképző intézmények működési és fejlesztési támogatásának biztosítása. Továbbá a Kárpát-medencei Falugazdász Programban a tárca kiemelt székelyföldi partnere a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Az eddigi tapasztalatok pozitív képet mutatnak. A gazdálkodók közül egyre többen fordulnak a falugazdászokhoz segítségért. A tárcavezető szerint a külhoni magyar termelők egyértelmű nyertesei a kezdeményezésnek.

Az egyeztetésen Hargita Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy jelenleg a mezőgazdaság nem jelent vonzó perspektívát a székelyföldi ifjúság számára. Borboly Csaba kifejtette, az agrárszakképzés fejlesztése, az ösztöndíjprogramok és az információ áramlás támogatása a falugazdász-hálózaton keresztül megakaszthatja a vidéki lakosság elvándorlását. A szülőföldön történő boldogulás szerinte az anyaországi magyarok érdeke is.

Legutóbb a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) támogatta a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezését, amiről itt írtunk.