fbpx

Ilyen lesz az idei tél: tavasszal látjuk kárát

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 17.

Régóta halljuk, hogy a La Niña hidegebb telet hozhat idén, de ennek eddig nem sok jelét láttuk. A hóesés viszont már-már rendkívüliek számít december elején. Vajon, milyen lesz a folytatás, kell-e aggódnunk a gázszámlák miatt? A mezőgazdaságban ennek a műtrágyapiacra is közvetlen hatása van.

 

téli búzatábla
Sok lesz a hó ezen a télen (fotó: Horizont Média)

 

Szelek, áradások, hó

Az AccuWeather hosszútávú előrejelzése szerint a La Niña időjárási jelenség miatt Dél-Európát nyugatlan időjárás jellemezheti ezen a télen, ami a Földközi-tengert is elérheti. Szélviharok fognak végigsöpörni Spanyolországon és Dél-Franciaországon, hasonlóan a tavalyi időjáráshoz, amikor 12 vihar neveztek el a meteorológusoktól azok rendkívüli ereje miatt. Ugyanez a viharzóna az áradások kockázatát fogja megnövelni Olaszországban és a Balkánon. A szél észak-keletre fordulásával pedig nedves levegő érkezik Kelet-Európa belső részei felé, ahol gyakori esőkre és havazásra van kilátás. Már eddig is szokatlanul havas volt a decemberünk, úgy tűnik tehát, hogy a folytatás is hasonló lesz.

 

téli időjárás EU
A nyugatról érkező szélviharok délen áradásokat, nálunk csapadékot hoznak (Forrás: accuweather.com)

 

Hidegebb lesz

Emellett Kelet-Európa belső részein az idei tél a szezonálisan megszokottnál hidegebbnek ígérkezik az elemzők szerint. A normál hőmérsékletnél több fokkal alacsonyabb értékekre leginkább Közép-Ukrajnában, Lettországban és Észtországban, Szlovákiában és Lengyelországban van esély, hazánk megúszhatja a nagy fagyokat, de van esély rá, hogy időszakosan jégpáncél fedje a vetéseket. Észak-Európában az előrejelzések szerint ez a tél nem lesz rendkívüli, a gyakori szelek azonban kiszáríthatják Kelet-Franciaország és Németország földjeit. A szárazabb télnek még örül is ez a régió, nyáron ugyanis extrém sok csapadékot kapott és hatalmas áradásokkal küzdött.

 

Fogy a gáz, nő a műtrágya ára

A tél első fele összességében nem hoz nagy szélsőségeket Európa egyetlen államában sem, a tél második fele azonban nagyon szigorúra fordul az Egyesült Királyságban, ahol már most is energiaellátási gondok vannak. Ekkor az EU északi felén mindenütt sokat hűl a levegő, és a gázfogyasztás akár több héten át kiugró lesz. 2020-hoz képest az európai gázár mostanra a hétszeresére nőtt. Az elemzők megjegyzik: Európa energiabiztonságát a zöldebb energiaforrások felé fordulás is veszélyezteti. Az energiahiány rossz hatással lesz a tavaszi gázárakra is, ami közvetlenül érinti a műtrágyapiacot is. Úgy tűnik, kicsi az esélye annak, hogy a második fejtrágya kevesebb pénzből kerüljön ki a földekre. Tavaszi cikkünk most különösen aktuális: Drága a műtrágya, de van mozgástér a spórolásra.