fbpx

A talaj íze egy pohár borban

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 06.

A termőhelyi és termesztési különbségek feltárásával válik egyedivé és márkázhatóvá a bor. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakértők részvételével megalakítja Magyarország első olyan terroir-kutatócsoportját, amelyik egy adott terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, és ezzel segíteni a magyar borok jobb pozícionálását a világpiacon.

szőlőtőkék
Minden régió és minden dűlő más ízű bort ad (fotó: Horizont Média)

Mi az a terroir?

Magyarország első Geo Terroir Kutatócsoportja nagy lökést adhat a hazai agráriumnak, élelmiszeriparnak és a turizmusnak – szögezi le Dr. Pál-Molnár Elemér, a kutatócsoport vezetője, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének intézetvezetője. A terroir egy francia kifejezés, amelynek gyökerei a latin terra szóból erednek, ami földet vagy talajt jelent.

A terroir magába foglalja mindazon tényezőket, amelyek együttesen határozzák meg egy borvidékről, vagy ezen belül egy kisebb területről (termelőtől) származó bor egyediségét. Ezek a tényezők a geológiai adottságoktól (alapkőzet és az abból eredő talaj, tektonika, geológiai idő stb.) kezdve az éghajlaton és a szőlőművelési gyakorlaton keresztül a borász művészetéig és a fogyasztó közönségig terjednek.

A különbségek feltárásával tehető egyedivé a bor

„A geológiai értelemben vett szervetlen alapkőzetnek, ásványtársulásoknak nincs íze, a terroir mégis a legpontosabb kifejezés arra a kérdésre, hogy mit vizsgál majd a kutatócsoportunk. A terroir kutatása azért fontos, mert ez a biológiai sokféleség forrása. A terroir a bort többé teszi, mint egyszerű itallá; művészeti alkotássá, kulturális kifejezéssé, örökséggé válik” – fejtegeti Dr. Pál-Molnár Elemér.

Hogy jobban megértsük egy borvidékről származó bor egyediségét, ezeket a meghatározó tényezőket azonosítanunk kell. Az SZTE geológusai, geokémikusai, talajtannal foglalkozó szakemberei mellett biológusok, kémikusok, néprajzkutatók és a társadalomtudományok területéről érkező szakértők is részt vesznek a közös munkában. A cél, hogy olyan komplex információkkal segítsék a gazdasági szereplőket, amelyek sikeresebbé tehetik a magyar agráriumot.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja a boripart: a szőlőültetvénytől a palackig.